Barion Pixel
  

Tudtad, hogy a barackmagtól akár meg is halhatsz?



 

A Nébih jelentése szerint a sárgabarack magjában egy olyan anyag található, mely cianid mérgezést okozhat, és akár halálhoz is vezethet.

Sose felejtem el, milyen nagy lelkesedéssel vártam, hogy anyukám befőzze a kertünkben termett sárgabarackot. No, nem azért, mert annyira rajongok a lekvárért (bár kétségtelen tény, hogy nagyon finom, de én a félig érett, ropogós gyümölcsöt jobban kívánom a fáról, az olyat, ami rajtam kívül keveseknek kell, mert még csak félig ízesítette meg a nap), hanem a magjai után sóhajtoztam.

Alig vártam, hogy kezembe kerüljön a konyhai maradéknak kikiáltott kincs, s már szaladtam is vele az udvarra, hogy a betonjárdán megtörjem. Lelkesen csattogtattam a kalapácsot a levált gyümölcshús levétől ragadós csonthéjon, és mohón faltam a belsejét – ahogyan a mandulát szokás.

Mindig is nagyon szerettem enni, ezért minden ehetőnek vélt dolgot megízleltem – finnyáskodás nélkül. A barackmagot akkoriban nemcsak én szerettem feltörni, hanem körülöttem minden gyerek. Az utóbbi évek ezirányú kutatásainak elolvasása után csodálkozva gondolok vissza arra, hogyhogy nem kaptam mérgezést...

A sárgabarack magjában ugyanis egy amigdalin nevű cianogén glikozid található. Amikor valaki elfogyaszt egy magot, akkor az amigdalin cianiddá alakul át az ember szervezetében. (Pontosabban hidrogén-cianid szabadul fel, ami az egyik legveszélyesebb mérgező vegyület.) 

A cianid mérgezés álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, hányingert, lázat, fejfájást, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést, szapora légzést, magas pulzusszámot, gyengeséget okozhat. Ha nagy adagban kapja az ember, akkor károsodhat az agya, a szív és az idegek is, sőt, akár halál is beállhat.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/07/30/tudtad-hogy-a-barackmagtol-akar-meg-is-halhatsz

 

 


Tetszett a cikk?
 

2022. augusztus 01.

Hasonló cikkek

Naptej, hűsítő gél, krémek… - Mit válasszunk strandoláshoz?

A nyári napsütés elmaradhatatlan része a strandolásnak és a szabadtéri programoknak. Bőrünk számára viszont egyenlő az UV-sugárzás fokozott kockázatával. A megfelelő fényvédelem és a napozás utáni bőrnyugtatás nemcsak a leégéstől, de a korai bőröregedéstől és komolyabb bőrkárosodástól is megóv.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Miért érdemes görögdinnyét fogyasztani nyáron?

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a görögdinnye. Nemcsak édes és frissítő, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. De vajon mit tartalmaz pontosan ez a lédús finomság és mire érdemes odafigyelni a fogyasztásakor?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Napozás utáni bőrápolás – leégés, hűsítő krémek, otthoni SOS megoldások

A napfény jótékony hatással van hangulatunkra, D-vitamin szintünkre és általános közérzetünkre – de csak mértékkel. A túlzásba vitt napozás, az elfelejtett naptej vagy a hosszabb vízparti tartózkodás gyakran vezet leégéshez, mely nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. A bőr megfelelő utóápolása kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a fájdalmat, a hámlást, sőt, hosszú távon a bőrkárosodást.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!