Barion Pixel
  

Tudta, hogy áprilistól a legaktívabb a kullancs?



Hazánkban a kullancsok aktivitásában bizonyos szezonalitás figyelhető meg. Legaktívabbak az áprilistól június végéig tartó időszakban, amit egy nyári nyugalmi időszak követ, majd augusztus második felétől októberig ismét fokozódik az aktivitásuk. Ettől függetlenül, egész évben előfordulhat kullancscsípés.

A kullancsok különféle kórokozókat hordozhatnak, amelyek csípéssel az emberi szervezetbe jutva betegségeket okozhatnak. A leggyakoribb a Lyme-kór, amely nagyon aljas, kezeletlenül évekig tartó lefolyású, számos tünettel járó fertőző betegség. A csípés helyén kialakuló, (kokárda alakú) bőrpír hívhatja fel rá a figyelmet. Antibiotikummal jól gyógyítható, azonban a betegség kezelésében jártas szakembernek kell eldöntenie azt, hogy melyik készítményt, mennyi ideig, mekkora dózisban szükséges szedni. A betegség megelőzésére egyelőre nincs oltás.

Az agyvelőgyulladás ellen rendelkezésünkre áll megfelelő vakcina.

Az immunizáció bármikor elkezdhető, azonban a legjobb választás a tavaszi hónapok ideje. – Vagyis érdemes most, áprilisban felkeresni háziorvosunkat. Oltatni persze soha sincs későn, de ez az időszak a legoptimálisabb. Az oltóanyag orvosi receptre, gyógyszertárakban beszerezhető.

 

További információ a kullancsokról és az oltásról az alábbi linkre kattintva olvasható:

http://fmc.hu/2018/04/07/tudtad-hogy-aprilistol-a-legaktivabb-a-kullancs/


Tetszett a cikk?
 

2018. április 09.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!