Barion Pixel
  

Tudod, melyik a világ legdrágább kávéja?



 

 

A világ egyik legkülönlegesebb és legexkluzívabb kávéja a Kopi Luwak. A hozzáértők szerint rendkívül zamatos, és mivel az előállítása nagyon nehéz, így korlátozott mennyiségben lehet csak hozzájutni. Ára kilónként 300.000 forint körül mozog, s főként Japánban és Amerikában vásárolják.

 

E kávét a maláj őslakosoknak köszönhetjük: a gyarmati időkben, amikor még holland telepesek uralták a maláj és az indonéz szigeteket, megtiltották a helybelieknek, hogy a kávét saját fogyasztásra szüreteljék. A leleményes lakosok viszont feltalálták magukat: az indonéziai cibetmacska által megevett – és kiürített - kávébabokat összeszedték, megtisztították, s abból főztek nedűt maguknak. Elvégre az nem számít szüretelésnek!

 

Ráadásul más íze van az ily’ módon megfőzött kávénak, mintha a fáról leszedett babból készítenénk el.

 

Ez az állat – maláj pálmasodrónak is hívják – egy macska méretű ragadozó (innen a „cibetmacska” elnevezés). Magányosan él, éjjel aktív. Nappal a fák odvában húzódik meg vagy elnyújtózik a vastagabb ágakon. Nagyon szereti a gyümölcsöket, a rovarokat, a puhatestűeket, a kisemlősöket, s mellette előszeretettel fogyasztja a terméseket is. A pálmaültetvényeken gyakran megissza a gyűjtőedényekben tárolt, megcsapolt levet, amiből a pálmabor készül.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2018/10/13/exkluziv-kavet-pottyant-a-cibetmacska/


Tetszett a cikk?
 

2018. november 07.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!