Barion Pixel
  

Táplálkozási ABC: Tápanyagok



 

Mit nevezünk tápanyagnak?

A tápanyagok nélkülözhetetlenek az életünkhöz, a növekedésünkhöz, fejlődésünkhöz. A különböző tápanyagok a táplálékkal jutna be a szervezetünkbe, hogy részt tudjanak venni testünk felépítésében, szervezetünk működésében. Az életműködésünkhöz és az anyagcsere-folyamataink szabályzásához elengedhetetlenül szükségesek a tápanyagok.

 

A tápanyagok fajtái

A tápanyagokat három csoportba soroljuk:  testépítő anyagok (fehérjék, ásványi anyagok, víz, keményítő, cukrok), energiaforrások (fehérje, zsír, szénhidrát) és biokatalizátorok (vitaminok, ásványok, enzimek).

Egy másik megközelítésből két részre oszthatjuk őket: energiát szolgáltatók (kalorigének) és az energiát nem szolgáltatók (non kalorigének).

A kalorigének közé soroljuk a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, amelyek egyszerű cukorrá alakulnak, a non kalorigének csoportja pedig a vitaminokat, ásványi sókat, vizet tartalmazza.

 

Feltételek

A sportolók jól tudják, hogy ahhoz, hogy az adott (sport)teljesítményükhöz képest fejlődést érjenek el, három alapfeltételnek kell megfelelniük: Először is fontos a kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel. Ehhez jönnie kell a megfelelő mértékű edzésterhelésnek, és nem elhanyagolható a pihenés sem.

Ha valaki nem akar sportolni, csupán egészségi színvonalának megtartása a cél, illetve azon javítani szeretne, akkor is figyelnie kell arra, hogy milyen tápanyagokkal élteti testét. Ha nem megfelelő minőségű „ételekkel” látjuk el szervezetünket, akkor az „eredmény” is ahhoz illő lesz! Nemhiába mondják: „Az vagy, amit megeszel!”

 

Mit nevezhetünk „élelmiszernek”?

Azt talán többen is sejtik, hogy nem azt, amit a hétköznapi életben annak hívunk! Ha e szót elemeire bontjuk – csodálatos a magyar nyelv! - , már ott is van a válasz! – Ami élettel tölti meg a testünket! Erre pedig leginkább a természetben előforduló tápanyagok az alkalmasak.

Az élelmiszerek biológiai értékét a tápanyag-tartalom határozza meg. S minél jobban fokozza szervezetünk ellenálló-képességét, tolja ki az öregedést, segíti elő a beteg szervezet gyógyulását, avagy fokozza a szervezet fejlődését, annál nagyobb a biológiai érték.

 

A folytatásban a fehérjékről lesz szó.

 

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!

 

 

(Szerző: Temesvári Márta – PatikaPlus)

 

 


Tetszett a cikk?
 

2017. szeptember 21.

Hasonló cikkek

Naptej, hűsítő gél, krémek… - Mit válasszunk strandoláshoz?

A nyári napsütés elmaradhatatlan része a strandolásnak és a szabadtéri programoknak. Bőrünk számára viszont egyenlő az UV-sugárzás fokozott kockázatával. A megfelelő fényvédelem és a napozás utáni bőrnyugtatás nemcsak a leégéstől, de a korai bőröregedéstől és komolyabb bőrkárosodástól is megóv.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Miért érdemes görögdinnyét fogyasztani nyáron?

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a görögdinnye. Nemcsak édes és frissítő, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. De vajon mit tartalmaz pontosan ez a lédús finomság és mire érdemes odafigyelni a fogyasztásakor?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Napozás utáni bőrápolás – leégés, hűsítő krémek, otthoni SOS megoldások

A napfény jótékony hatással van hangulatunkra, D-vitamin szintünkre és általános közérzetünkre – de csak mértékkel. A túlzásba vitt napozás, az elfelejtett naptej vagy a hosszabb vízparti tartózkodás gyakran vezet leégéshez, mely nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. A bőr megfelelő utóápolása kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a fájdalmat, a hámlást, sőt, hosszú távon a bőrkárosodást.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!