Barion Pixel
  

Szemölcs, köhögés és emésztési zavarok: szinte mindenre jó a tyúkhúr



Klinikai kísérletek bizonyították, hogy antioxidáns, fájdalomcsillapító, antidiabetikus, gyulladásgátló és szorongásoldó hatása is van. A májbetegségek kutatása során a hepatitisz B vírusok 25-28 százalékát elpusztította, a patkánykísérletekben pedig vizes kivonata javította a májspecifikus vérszérum szinteket. A tudósok kivonták leveleiből a SmAMP3 nevű peptideket, melyek gombaölő hatását is elemezték.

Antiszeptikus tulajdonságú, így légúti megbetegedésekre, köhögésre, tüdőbajra is használhatjuk. Mivel remek vizelethajtó, így a reumát is kezelhetjük vele. Emésztési zavarokra is segítséget nyújthat, ahogyan a nem jól működő epén és vesén is javíthat. Csökkenthető vele a vérben lévő koleszterin. Fogyasztó és kőoldó hatású. Csökkenti a tejelválasztást. Gyengélkedő betegeknek is ajánlott, mert tápláló, frissítő. Bevérzések ellen is javasolt a tyúkhúrból készített tea fogyasztása.

 

Hogyan gyűjtsük be a tyúkhúrt?

 

Ahogyan a többi (gyógy)növény esetében, úgy a tyúkhúrnál is érvényes az, hogy kerülni kell a nehézfémekkel való szennyeződés kockázatát, így az autóutak menti területeket felejtsük el, ha tyúkhúrvadászatra indulunk! Persze nem kell aggódni azon, hogy sokat kell majd kutatni e növény után, hiszen igen nagy mennyiségben találkozhatunk vele a szántóföldeken, az erdőkben, a cserjésekben, a vízpartokon, a nedves réteken, a szőlőkben és a kertekben is.

A tyúkhúr teljes föld feletti részét levághatjuk. A műveletet a fő virágzási időszakra ajánlott időzíteni: május és november között. Vigyázzunk rá, hogy ne tévesszük össze a vörös virágú mezei tikszemmel vagy a halványkék virágú borostyánlevelű veronikával! A tyúkhúr virágai nagyon aprók és fehérek. (Úgy számoljunk, hogy kb. hét kiló frissen leszedett hajtásból lesz majd egy kiló száraz alapanyag.)

 

Mi készülhet a tyúkhúrból?

 

  • Tea
  • Csepp
  • Kenőcs
  • Étrendkiegészítő
  • Saláta / étkezési dekoráció
  • Leves, főzelék

 

A cikk teljes hosszában (receptekkel) elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/06/07/reuma-ekcema-szemolcs-kohoges-es-emesztesi-zavarok-szinte-mindenre-jo-a-tyukhur

 

 


Tetszett a cikk?
 

2022. június 30.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!