Barion Pixel
  

Mit kezdj a frissen szedett levendulával?



 

múltkor megígértem, hogy segítek azoknak, akik nem tudják hogyan / mire használják fel a levendulát. A legfontosabb tudnivaló az, hogy e növényt csokorba kötve ajánlott megszárítani, méghozzá árnyas és szellős helyen, felkötve, és virággal lefele lógatva. Így fogja optimális módon megőrizni illatát és színét.

 

Ezt követően tehetjük vázákba (víz nélkül) a lakótérben (persze, lehet a frissen vágott virág is remek dísze az asztalnak), hogy érezzük az illatát. Ritka szövésű zacskókba helyezve a szekrényekbe is rakhatjuk, hogy elűzze a molyokat. Én bordó, tüll anyagú, szellős dísz-zacskókban tárolom őket a vörös és narancs színben úszó szobámban, s így díszítő elemet is jelentenek.

 

Van, aki párnát készít, s abba tömködi a levendulát, hogy szebbé tegye vele az álmát (és finom illat járja át éjjel a tüdejét, és minden sejtjét). Nekünk is vannak levendulás párnáink, és nagyon szeretjük, mert frissítő érzést okoz, s még télen is a nyárba képzeljük magunkat tőle, egy levendulás mezőre, Tihanyba, a Balatont csodálva.

 

A levendula jó mézelő növény, ezért sokszor méhcsaládokat telepítenek mellé, hogy értékes levendulamézzel ajándékozzák meg a gazdát. Ha valakinek nincsenek méhei, annak íme egy alternatív megoldás:

 

Levendulás méz házilag

 

Ehhez nem kell más, mint egy üveg méz és 8 levendula ág. A mézet melegítsük fel a levendulával, majd hagyjuk kihűlni. Ilyen egyszerű!

 

 

Hogy hogyan készül a levendulás szörp, sütemény, fagylalt, tejszín, ecet... ?

Az alábbi linkre kattintva kiderül! 

 

http://fmc.hu/2018/06/16/mit-kezdj-a-frissen-szedett-levendulaval/


Tetszett a cikk?
 

2018. június 18.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!