Barion Pixel
  

Minden, amit a ketogén diétáról tudni érdemes



 

A ketogén diéta lényege az, hogy a táplálékbevitel során a makro tápanyagok arányával, a kalória csökkentésével, esetleges böjtel vagy időben korlátozott étkezéssel a szervezet dominánsan már nem a glükózból nyer energiát - ATP - hanem a zsírsavakból, ketontestekből. Ennek hatására jön létre a ketózis nevű állapot, ami nem keverendő össze a ketoacidózis nevű állapottal, amely életveszélyes.” – tudtam meg Lakatos Pétertől.

 

A Precision Nutrition amerikai táplálkozási szakértői végzettséggel (is) rendelkező sportember / edző kifejtette, hogy sokszor ketogénnak neveznek a hozzá nem értők olyan élelmiszereket is, amelyek nem sorolhatók ebbe a kategóriába.

 

Csak azért még nem keto valami, mert annak nevezzük arra gondolva, hogy a kevés szénhidrát egyben ketózist is jelent!”

– hangsúlyozta – „Nyilván alacsony szénhidrát bevitele mellett a ketontestek mennyisége növekszik, de gyakran nem éri el azt a szintet, amely ketózisnak nevezhető. Sokan az alacsony szénhidrát mellett nagy mennyiségű fehérjét visznek be, nem tudván, hogy a szervezet egy glükoneogenézis nevű folyamat során fehérjéből is képes glükózt előállítani, ezzel megint megakadályozva a ketogén diéta alapját képező ketózis kialakulását. A ketózis persze mérhető is, nem elvont fogalom. Vérből, leheletből, vizeletből pontosan kimutatható, és ez a sorrend egyben a pontossági sorrendje is az ellenőrzésnek.”

 

A ketogén diéta esetében egyébként nem egyszerűen arról van szó, hogy a cél az, hogy ketontest termelődjön. A fő kérdés az, hogy mennyi?

 

Egyes edzések után simán kerülhet az alany ketózisba - post exercise ketosis -, de miután a többség ilyenkor leginkább fehérjét és szénhidrátot pótol, ezért ilyenkor rövidtávú a hatás.

Az enyhe táplálkozási ketózis valahol 0.5 mmol/l felett kezdődik, és 3mmol/l-ig tart - itt már korántsem enyhe a mérték. E szint felett kezdődik a terápiás szint, amit egyes betegségek - lásd epilepszia - alkalmaznak, és nagyjából 5 mmol/l-ig tart. Vagyis: ha olyan terméket vásárolunk, amely csomagolására az van írva, hogy „keto”, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az elfogyasztásával valóban ketózisba kerülünk.

 

A szakértőtől megtudtam, hogy elképesztő mennyiségű kutatás jelenik meg e témakörben. A világ vezető kutatója, Dr. Dominic D’Agostino és kutatócsoportja a Dél-Floridai Egyetemen a metabolikus terápiát kutatja hosszú évek óta. Mint bebizonyította tudós-társaival: az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitelt előtérbe helyező diéta a rákkezelésnek is az egyik fontos alap-pillére lehet! Jelenleg a ketogén diétát használják az amerikai haditengerészet elit búvárjainál is, és világhírű sportolók felkészítésének is meghatározó elemének számít. (Többek között Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers kosárlabdázója is ezt alkalmazza: kalóriabevitelének 50-60%-a zsírból származik.)

 

Az így táplálkozó sportolók mind arról számolnak be, hogy jobb lett a közérzetük, az energia-szintjük pedig nőtt.

Állóképességi atléták esetén a teljesítmény növekedése igencsak meggyőző. – Péter tíz évvel ezelőtt kezdte el tanulmányozni a ketogén diétát, s 6-7 éve rendszeresen tart is ketogén diétás blokkokat minden évben. Vagyis ciklikus módon követi a diétát. Személyes tapasztalata szerint e diéta több energiát, jobb alvást és kiváló állóképességet jelent.

 

A sportolói beszámolók mellett meg kell jegyezni, hogy a ketogén diéta egészségügyi, terápiás hatása is elképesztő: gyógyító ereje kiemelkedő egy sor speciális ráktípus esetén, gyógyszeresen nem kezelhető epilepsziásoknál, kettes típusú cukorbetegeknél alkalmazva. A pozitív hatásokról évek óta sorra jelennek meg olyan kutatások, melyek alátámasztják a személyes tapasztalatokat, s a tényt, hogy így növelhető a konvencionális kezelések hatásfoka. 

 

Ezek után már bizonyára mindenki kíváncsi arra, hogy hogyan is működik ez a diéta? A „titok” teljesen logikus:

 

A fokozatosan kiürülő glikogén raktárak helyett a szervezet alternatív energiaforrás után néz, ami az étkezéssel bevitt és a testünkön felhalmozott zsírt jelenti.

Ez a zsír jó pár napra, hétre elegendő tartalékot jelent többségünk esetén, és amely hatására a tartalékokat képező zsírt a szervezet mobilizálja, és ketontestek formájában képes energiát termelni belőlük a mitokondriumokban. A szervezet ettől a magas cukorfogyasztás miatt ez ellen kezdetben tiltakozik, de hamar megtalálja a módját és onnan már egyszerűen működik a folyamat.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/12/03/minden-amit-a-ketogen-dietarol-tudni-erdemes/


Tetszett a cikk?
 

2019. december 06.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!