Barion Pixel
  

Milyen okai lehetnek a szájszárazságnak?



 

A száj immunvédekezésében a nyálnak fontos szerepe van, ezért a nyáltermelés csökkenésével a száj védekezőképessége legyengül. A gyenge védekezőképesség és az oxigén relatív hiánya, az anaerob (oxigént nem szerető) kénvegyületeket termelő baktériumok elszaporodásához vezet.

 

A nyál termelődésének a csökkenése a következő tüneteket okozhatja: 
• nyelési nehézség,
• repedezett ajak,
• ízérzési zavarok,
• repedezett, száraz nyelv,
• égő érzés a nyelven és a szájnyálkahártyán,
• szájfertőzések megjelenése,
• szárazságérzés a szájban és a garatban,
• fokozott hajlam a fogszuvasodásra,
• kellemetlen lehelet.

 

Több olyan gyógyszer ismert, amelyik képes negatívan befolyásolni a nyálmirigyek működését. A leggyakrabban a vérnyomás-csökkentők, vizelethajtók, antihisztaminok, fájdalomcsillapítók, és a depresszió elleni szerek hozhatók összefüggésbe a szájszárazsággal.

 

Egyéb okok között szerepelhet a
• dohányzás,
• alkoholfogyasztás (figyelni kell az alkoholtartalmú szájvizekre is),
• koffeinfogyasztás,
• stresszhelyzetek.

 

A kezelés és szempontjai

 

A szájszárazság kezelésénél a szubjektív tünetek enyhítése mellett fontos odafigyelni a szájszárazság következményeinek kialakulására. A fokozott szuvasodásra való hajlam miatt hatékony szájápolás, fogzománcerősítő kezelés szükséges. A kellemetlen lehelet megelőzésére nyelvtisztítás, esetleg speciális készítmények, szájfertőzések megelőzésére, antibakteriális szájvizek, stb. alkalmazhatók.

A gyógyszer okozta szájszárazságnál a kezelőorvos megpróbálja helyettesíteni a gyógyszert, vagy az adagját csökkenteni. 

Ha a probléma forrásai az elzáródott nyálmirigyek, akkor az orvos gyógyszeres kezelést ír fel. Ha a probléma forrása nem szüntethető meg, szájnedvesítő gél vagy fluoridtartalmú szájöblögető alkalmazható. Hatásos lehet víz vagy cukormenetes ital időnkénti kortyolgatása, és a szájszárazságot okozó innivalók elkerülése, amilyen a kávé, a tea és néhány üdítőital. A nyáltermelést segítik a cukormentes rágógumik és a cukormentes(!) kemény cukorkák is. 

A nyálmirigyek működését lehet gyógyszeresen serkenteni. Végső esetben a műnyál használata jöhet szóba. 

 

 

Forrás: Galenus


Tetszett a cikk?
 

2019. december 16.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!