Barion Pixel
  

Miért együnk minél több szamócát?



 

 

Eperturmix, epertorta, eperfagyi, epres müzli, eperhab, eperbor, eperdzsem, szamócapálinka, eperkrémleves… – megannyi tavaszi-nyári finomság, amelynek alapanyaga a szamóca.  

A szamócát – kiváló földrajzi alkalmazkodóképessége miatt IS – a világ minden országában termesztik. Mintegy 600 fajtáját tartjuk számon. Azon túl, hogy rendkívül zamatos, illatos gyümölcs – és még a szemünk is gyönyörködhet benne –, nem elhanyagolható a szervezetünkre gyakorolt hatása sem. Ha meleg van, akkor kiváló szomjoltó – akár úgy, hogy sima vízbe/ásványvízbe teszünk néhány szem epret és egy kis mentalevelet, amely megédesíti a vizet, de akár maga a gyümölcs fogyasztása is csillapítja szomjunkat.

Fogyókúrában is használhatjuk, mert a jóllakottság érzését kelti, vértisztító, és segít a felesleges zsír és a salakanyagok távozásában. Ennek tudatában nem meglepő, hogy emésztési panaszok kezelésére is kiváló, valamint vesebántalmak esetén is. Mivel méregtelenít, így fiatalít is. S ha már a fiatalításról van szó, meg kell említeni, hogy a szépítésben is van szerepe! Megszabadít az elhalt hámsejtektől, véd az ultraibolya-sugárzástól, és napozás után hűsíti a bőrt. (Bőrbe dörzsölve remek bőrápoló! A pattanásos bőr kezelésére is lehet használni.)

Kiváló C-vitaminforrás (100 g szamócával akár 60 mg C-vitamint vihetünk be szervezetünkbe), s magas az ásványianyag-tartalma is. Már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamin kerül a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot! Ez az adag feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, annyi rost van benne, mint egy körtében, és harmadannyi kalória, mint egy banánban!

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/06/04/miert-egyunk-minel-tobb-szamocat/

 


Tetszett a cikk?
 

2018. május 23.

Hasonló cikkek

Naptej, hűsítő gél, krémek… - Mit válasszunk strandoláshoz?

A nyári napsütés elmaradhatatlan része a strandolásnak és a szabadtéri programoknak. Bőrünk számára viszont egyenlő az UV-sugárzás fokozott kockázatával. A megfelelő fényvédelem és a napozás utáni bőrnyugtatás nemcsak a leégéstől, de a korai bőröregedéstől és komolyabb bőrkárosodástól is megóv.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Miért érdemes görögdinnyét fogyasztani nyáron?

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a görögdinnye. Nemcsak édes és frissítő, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. De vajon mit tartalmaz pontosan ez a lédús finomság és mire érdemes odafigyelni a fogyasztásakor?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Napozás utáni bőrápolás – leégés, hűsítő krémek, otthoni SOS megoldások

A napfény jótékony hatással van hangulatunkra, D-vitamin szintünkre és általános közérzetünkre – de csak mértékkel. A túlzásba vitt napozás, az elfelejtett naptej vagy a hosszabb vízparti tartózkodás gyakran vezet leégéshez, mely nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. A bőr megfelelő utóápolása kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a fájdalmat, a hámlást, sőt, hosszú távon a bőrkárosodást.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!