Barion Pixel
  

Miért együnk minél több szamócát?



 

 

Eperturmix, epertorta, eperfagyi, epres müzli, eperhab, eperbor, eperdzsem, szamócapálinka, eperkrémleves… – megannyi tavaszi-nyári finomság, amelynek alapanyaga a szamóca.  

A szamócát – kiváló földrajzi alkalmazkodóképessége miatt IS – a világ minden országában termesztik. Mintegy 600 fajtáját tartjuk számon. Azon túl, hogy rendkívül zamatos, illatos gyümölcs – és még a szemünk is gyönyörködhet benne –, nem elhanyagolható a szervezetünkre gyakorolt hatása sem. Ha meleg van, akkor kiváló szomjoltó – akár úgy, hogy sima vízbe/ásványvízbe teszünk néhány szem epret és egy kis mentalevelet, amely megédesíti a vizet, de akár maga a gyümölcs fogyasztása is csillapítja szomjunkat.

Fogyókúrában is használhatjuk, mert a jóllakottság érzését kelti, vértisztító, és segít a felesleges zsír és a salakanyagok távozásában. Ennek tudatában nem meglepő, hogy emésztési panaszok kezelésére is kiváló, valamint vesebántalmak esetén is. Mivel méregtelenít, így fiatalít is. S ha már a fiatalításról van szó, meg kell említeni, hogy a szépítésben is van szerepe! Megszabadít az elhalt hámsejtektől, véd az ultraibolya-sugárzástól, és napozás után hűsíti a bőrt. (Bőrbe dörzsölve remek bőrápoló! A pattanásos bőr kezelésére is lehet használni.)

Kiváló C-vitaminforrás (100 g szamócával akár 60 mg C-vitamint vihetünk be szervezetünkbe), s magas az ásványianyag-tartalma is. Már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamin kerül a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot! Ez az adag feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, annyi rost van benne, mint egy körtében, és harmadannyi kalória, mint egy banánban!

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/06/04/miert-egyunk-minel-tobb-szamocat/

 


Tetszett a cikk?
 

2018. május 23.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!