Barion Pixel
  

Mi okozhatja a magas vérnyomást?



 

 

„Már-már közhelynek számít az a megállapítás, hogy a magas vérnyomás népbetegség. A lakosság mintegy 15 százalékának - ami Magyarországon másfél millió embert jelent - tartósan 140/90 felett van a vérnyomása és minden nyolcadik halálesetben közrejátszik a magas vérnyomás” – tudtam meg dr. Kovács Lászlótól.  

 

E ténnyel kapcsolatban felmerül a kérdés:

 

Mikor beszélünk hipertóniáról, vagyis magas vérnyomásról?

 

A vérnyomás optimális értéke 120/80 higanymilliméter vagy ennél valamivel alacsonyabb érték. Az említettnél magasabb vérnyomás értékekre számszerű sávos beosztást és ennek megfelelő elnevezéseket alkalmaznak a magas vérnyomás súlyosságának meghatározására. Ezek a sávok nem teljesen egységesek, de a legelfogadottabb az alábbi beosztás: 

 

Kategória

Szisztolés érték

Diasztolés érték

Optimális

<120

<80

Normális

120-129

80-84

Kismértékben emelkedett

130-139

85-89

1. fokú hipertenzió

140-159

90-99

2. fokú hipertenzió

160-179

100-109

3. fokú hipertenzió

>180

>110

 

„Persze, ahogy mondani szokás, egy mérés nem mérés, ezért a kardiológusok azt javasolják, hogy ha valakinek az otthon mért értéke rendszeresen 135/85 vagy afölötti, mindenképpen forduljon szakorvoshoz a pontos diagnózis felállítása érdekében!” – figyelmeztetett az orvos. – „Egyrészt azért, mert az otthoni vérnyomásmérők nem elég pontosak, másrészt azért, mert a vérnyomás értékek emelkedésével arányosan nőnek a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatai. Gondolok itt például a stroke-ra, a szívinfarktusra, vagy a szívelégtelenségre.” 

A magasvérnyomás-betegséget a kialakulás oka szerint két nagy csoportra oszthatjuk: elsődleges (primer) hipertónia, illetve másodlagos (szekunder) hipertónia.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/03/08/mi-okozhatja-a-magas-vernyomast


Tetszett a cikk?
 

2022. március 10.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!