Barion Pixel
  

Mi mindenre jó a kurkuma?



Az indiai nők a kurkuma gyökerét egy nagy gödörben tartják, amelyet banánlevelekkel és fűszálakkal bélelnek ki előtte. Aztán megszárítják, szétdörgölik és kisajtolják. Az így kinyert nedűt megisszák, és hajkenőcsnek is használják. A sajtolás kosarakban, bambusznád-csövek segítségével történik. Mivel úgy tartják, hogy a kurkuma fiatalítja a testet, ezért több helyen kurkumás vízzel mossák meg a hölgyek arcukat.

Ez az elegy a pólusokat is remekül tisztítja, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését és aranyló színt kölcsönöz a bőrnek.

Sőt, megállíthatja a vérzést, antiszeptikus és csillapító hatású lehet, csökkentheti a duzzanatokat is. Rándulásra, izomlázra, zúzódásokra és viszketésre is alkalmazzák. Fájdalomcsillapításra is használják: tejben feloldják, és úgy isszák.

Pókcsípéseknél, kígyómarásnál is a kurkumához fordulnak: három evőkanál kurkumagyökeret fél csésze vízzel kevernek össze, s azt hörpintik le gyorsan. Külsőleg is alkalmazzák: ilyenkor liszttel készítenek sűrű pépet (sokszor hidegen sajtolt olajjal is vegyítik), amelyet égési és vágott sebekre, bőrsérülésekre, csípésekre, marásokra, horzsolásokra, véraláfutásra stb. kennek.

 

A kurkumáról elolvasható egy érdekes cikk az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/01/29/mar-az-ajurvedaban-is-irnak-a-kurkuma-jotekony-hatasairol/


Tetszett a cikk?
 

2018. március 01.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!