Barion Pixel
  

Már most támadnak a kullancsok!



 

A tévhitekkel ellentétben a kullancsok nemcsak akkor jelentenek veszélyt, amikor meleg van, és a napsütéstől megrészegedve túrázunk egy sűrű, elhanyagolt erdőben. Ez az aprócska vérszívó bizony tökéletesen jól érzi magát hideg időben, esőben, rekkenő hőségben, és viharos szélben is.

Sőt, nemcsak dzsungeli körülményekre vágyik, hanem akár egy játszótéren is lesben állhat. A kullancsok világszerte kb. 300 betegséget terjesztenek. Ezeknek viszont csak a töredéke veszélyes az emberre.

Mint dr. Csizmazia Péter csecsemő- és gyermekgyógyásztól megtudtam, két, egymástól tökéletesen különböző mikróba veszélyeztet bennünket kullancs-csípéskor. Az egyik az agyvelőgyulladást is okozó vírus, a másik a Lyme-kórt okozó Borellia burgdorferi nevű spirochaeta. Ki kell hangsúlyozni, hogy a kullancs hordozza és terjeszti ezeknek a kórságoknak a kórokozóit.

 

A teljes cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/03/31/gondoltad-volna-hogy-mar-most-tamadnak-a-kullancsok/


Tetszett a cikk?
 

2018. március 31.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!