Barion Pixel
  

Magnézium: nem mindegy, mit és hogyan szed!



 

A szervezetünk számára szükséges mennyiségű magnéziumot jól kialakított, kiegyensúlyozott táplálkozással természetes úton is lehet pótolni, leginkább a zöld színű növények tartalmazzák, mint például a spenót, de megtalálható különböző magvakban, például dióban, mogyoróban, mandulában, és a kakaóban is.

 

Mikor alakulhat ki magnéziumhiány?

Az elmúlt évtizedekben az élelmiszerkínálat és ellátás javulásával együtt megváltoztak táplálkozási szokásaink. Kutatások azt mutatják, hogy a napjainkban jellemző táplálkozási szokások eredményeképpen sok magnéziumban szegény élelmiszert fogyasztunk, ennek következményeképpen gyakran alakulhat ki magnéziumhiány.1

Egy felmérés szerint az amerikai lakosság közel fele nem juttat be elegendő magnéziumot a szervezetébe az étkezések során. Azonban egyes csoportokban ez az arány még rosszabb: a 14-18 éves nők közel 90%-a nem jut elegendő magnéziumhoz a napi rendes táplálkozásával.2

 

Szerves forma: jobb hasznosulás

Nem mindegy, milyen formában juttatjuk be a szervezetbe az ásványi anyagokat és nyomelemeket. Nem csupán az egyes készítményekben található hatóanyag mennyisége a fontos, hanem annak formája is. A szerves magnézium-citrátnak mind az oldhatósága, mind a szervezetbeni hasznosulása magasabb a szervetlen sóénál, a sok termékben megtalálható magnézium-oxidénál.34

 

Nem minden szerves, ami annak látszik!

Ha úgy döntöttünk, hogy a szerves formát részesítjük előnyben, alaposan nézzük meg a kiválasztott termék apró betűs információit is. Sok, szerves magnézium felirattal ellátott termékben csak részben található valóban szerves formában a hatóanyag, ezért érdemes az összetevők listáját alaposan átböngészni. Ha a magnézium-citrát mellett magnézium-oxid vagy magnézium-karbonát is szerepel az összetevők listáján, akkor csupán szerves magnéziummal dúsított terméket tartunk a kezünkben.

 

Nincs kompromisszum – kizárólag szerves hatóanyag tartalom

A BioCo „Szerves termékcsalád” esetében nem kell ettől tartani: a fejlesztés során, mint mindig, most is kompromisszummentes minőséget tartottuk szem előtt. Ezért ezekben a termékekben kizárólag 100%-ban a jól hasznosuló, szerves formában található meg a hatóanyag, legyen szó magnéziumról, krómról, cinkről vagy vasról.

 

1 Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015;7(9):8199-8226. doi:10.3390/nu7095388.

2 Centers for Disease Control and Prevention (CDC) National Health and Nutrition Examination Survey.

3 Walker AF, Marakis G, Christie S, Byng M. Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003 Sep;16(3):183-91.

4 Lindberg JS, Zobitz MM, Poindexter JR, Pak CY. Magnesium bioavailability from magnesium citrate and magnesium oxide. J Am Coll Nutr. 1990 Feb;9(1):48-55.


Tetszett a cikk?
 

2018. március 14.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!