Barion Pixel
  

Lábszag ellen: fekete tea



A testünk különböző részein található verejtékmirigyek legsűrűbben a talpon lelhetők fel. Így nem meglepő a gyakori lábizzadás, leginkább akkor, ha zárt cipőt viselünk, de melegben sokszor a szandálok sem segítenek. Amikor az izzadság nem tud megfelelő mértékben eltávozni a lábbeliből, illetve a bőrünkről elpárologni, a talpon lévő baktériumok elszaporodnak, és kellemetlen szagot okoznak.

 


A fekete teás lábfürdő csökkenti az izzadást, a termelődő verejték mennyiségét a benne lévő csersav összehúzó képességének köszönhetően. Ez az anyag (szerves sav) úgy mérsékli a verejtékmirigyek működését, hogy összehúzza a bőr pórusait (elzárva a verejtéket kiválasztó csatornákat), illetve elpusztítja a baktériumokat. Ezáltal megakadályozza vagy korlátozza a rossz szagok terjedését. 

 

A recept

 

- Öntsünk egy nagy méretű tálba 1 liter meleg vizet. 
- Tegyünk bele 5 db feketetea-filtert. 
- Hagyjuk kb. 10 percig ázni, majd vegyük ki a tasakokat.
- 30 percig áztassuk a lábunkat a fekete teás lábfürdőben naponta egyszer.
- Ezután gondosan töröljük meg a lábunkat, hangsúlyt helyezve a lábujjak közti részekre.

 

 

  • Nagyfokú lábizzadás esetén naponta 2 alkalommal, alaposan beszappanozva mossuk meg jól a lábat. Ne felejtsük el jól bedörgölni a lábujjak közét. A napi megfelelő lábhigiéné jelentősen hozzájárul a rossz szagok kirekesztéséhez.
  • További segítség lehet: szórjunk 4 kávéskanálnyi szódabikarbónát a cipőnk belsejébe. Hagyjuk hatni egy éjszakán át, majd másnap rázzuk ki belőle, mielőtt felhúznánk a cipőt. A szódabikarbóna beszívja a nedvességet és közömbösíti a szagokat.
  • Ajánlott timsót tartalmazó hintőpor használata is, akár a lábra, akár a cipő belsejébe.

 

 

 

Forrás: Galenus


Tetszett a cikk?
 

2018. július 05.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!