Barion Pixel
  

Kis táplálkozási ABC: Vízben oldódó vitaminok



 

A vitaminok olyan szerves eredetű anyagok, amelyeket a szervezetünk nem - vagy nem elegendő mennyiségben - képes előállítani. Ebből adódik, hogy kívülről jövő bevitelre van szükség ahhoz, hogy kielégítsük a velük kapcsolatos testi igényünket. Bár csak (viszonylag) kis mennyiségben van szükség rájuk - milligrammban mérhető -, mégis nélkülözhetetlen tápanyagoknak tekinthetők. Meglehetősen specializált feladatok ellátásáért felelősek.

A vitaminokat fizikai oldékonysági tulajdonságuk alapján két nagy csoportja oszthatjuk: vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok.

Vízben oldódó: a B-vitamin család tagjai, C-vitamin, P-vitamin. Túladagolási tüneteket nem okoznak, ha a szükségesnél nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőlük, mivel kellő mennyiségű folyadékfogyasztás esetén a vesénk kiválasztja a felesleget, így az a vizelettel távozik szervezetünkből.

A B-vitamin család számos tagból áll, melyek különböző anyagcsere-folyamatokban működnek közre. Érdekesség, hogy komplex adagolással étvágynövelő hatás érhető el.

A B-vitaminok fokozzák a testi és szellemi teljesítőképességet, javítják a bőr regenerálódását. A B1 vitaminnak fontos szerepe van az idegsejtek működésében, a szénhidrátok és a fehérjék lebontásában.

A B6 vitamin hozzájárul több enzim működéséhez, s több anyagcsere-folyamatban is részt vesz. Ha ez hiányzik szervezetünkből, akkor bőrgyulladás, vérszegénység, idegrendszeri problémák léphetnek fel.

Híres még a B12 vitamin, amely a vérképzésben játszik fontos szerepet, hiányában vérszegénység és csontvelő-képződési zavar alakul ki. Szerepe van a fehérjék, szénhidrátok, zsírsavak anyagcseréjében.

A C- és P-vitamin a hajszálerek megerősítésén dolgozik. Az alacsony C- és P-vitamin következménye lehet a hajszáleres vérzés. (Ha fogmosáskor piros színt kap a fogkrémünk habja, akkor bizony már okkal gyanakodhatunk.)

A C-vitamin jó hatású antioxidáns, megköti a szabad gyököket, segít a vasfelszívódásban. Tartós hiánya okozza a skorbut nevű betegséget. Elsősorban zöldségekben és gyümölcsökben található meg.

 

Legközelebb a zsírban oldódó vitaminokat vizsgáljuk meg.

 

Figyelem!

A PatikaPlus Gyógyszertárakban 2017. október 31-ig akciós áron vásárolhat most többféle vitamint!

 

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!

 

 

(Szerző: Temesvári Márta – PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2017. október 19.

Hasonló cikkek

Naptej, hűsítő gél, krémek… - Mit válasszunk strandoláshoz?

A nyári napsütés elmaradhatatlan része a strandolásnak és a szabadtéri programoknak. Bőrünk számára viszont egyenlő az UV-sugárzás fokozott kockázatával. A megfelelő fényvédelem és a napozás utáni bőrnyugtatás nemcsak a leégéstől, de a korai bőröregedéstől és komolyabb bőrkárosodástól is megóv.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Miért érdemes görögdinnyét fogyasztani nyáron?

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a görögdinnye. Nemcsak édes és frissítő, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. De vajon mit tartalmaz pontosan ez a lédús finomság és mire érdemes odafigyelni a fogyasztásakor?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Napozás utáni bőrápolás – leégés, hűsítő krémek, otthoni SOS megoldások

A napfény jótékony hatással van hangulatunkra, D-vitamin szintünkre és általános közérzetünkre – de csak mértékkel. A túlzásba vitt napozás, az elfelejtett naptej vagy a hosszabb vízparti tartózkodás gyakran vezet leégéshez, mely nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. A bőr megfelelő utóápolása kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a fájdalmat, a hámlást, sőt, hosszú távon a bőrkárosodást.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!