Barion Pixel
  

Kínai bazsalikom: dísznövény, gyógynövény, fűszer és zöldség



 

A kínai bazsalikom nevelése, életformája alapvetően nagyon hasonló a „hagyományos” bazsalikomhoz (Ocimum basilicum L.) képest. A különbségek a növény szemlélése során szinte egyből szembe ötlenek, mivel a levélszél és a levélforma teljesen más a két növénynél. A kínai bazsalikom talán a csalánra hasonlít jobban, s valószínűleg ezért kapta a „fekete csalán” elnevezést is.

 

Fő eltérésként a felhasználását említeném - főként a mi nyugati gyakorlatunkban megfigyelve. Nálunk a bazsalikom inkább fűszerként ismeretes. Gondoljunk például a paradicsomos ételekre vagy a pizzaszószra. A gyógyászatban elsősorban a forrázatát használjuk bélrenyheség, puffadás esetén, de étvágygerjesztőként is kiváló. Ezzel szemben a kínai bazsalikom (Perilla frutescens L.) hazánkban inkább a gyógyászatban használatos gyulladáscsökkentésre, vagy kivonatolva kenőcs alapanyagaként.

 

Ha teaként szeretnénk fogyasztani, akkor forrázatot készítsünk belőle. Ez esetben forró, nem lobogó vízzel kell leönteni a növényt (szárított leveleket), lefedni, tíz percig állni hagyni, majd leszűrni. Gyakran gyömbérrel együtt készítik el. A tradicionális kínai gyógyításban kezdődő meghűlés, köhögés esetén rendszeresen fogyasztják e nedűt. Kúraszerű használata a diabétesz ellen is hatékony lehet.

 

Aromája nagyon kellemes, ami eleinte élénk zöld színű, majd barnás színezetűvé válik. Az íze kissé kámforos hatású, de nem bántóan. Sokakat a csokoládéra emlékeztet.

 

A teáját gyakran allergiakezelésre is alkalmazzák. Ehhez a levelekből és a magból nyert olajat használják fel. A gyógyászatban rendkívül sokrétűen alkalmazható: depresszió, gyulladás, fertőzések, ételmérgezések, emésztőrendszeri panaszok, tumorok ellen is hatásos, mivel antioxidáns, gyulladáscsökkentő, allergia ellenes, baktériumölő, köhögéscsillapító és lázcsökkentő hatású.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/09/28/kinai-bazsalikom-disznoveny-gyogynoveny-fuszer-es-zoldseg-is-egyben/


Tetszett a cikk?
 

2019. szeptember 30.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!