Barion Pixel
  

Itt az újév és a nagy fogadkozások ideje



Kevesebb cigaretta, alkohol és szigorú diéta – legtöbbször ezt fogadják meg az emberek az új év alkalmából. Csakhogy általában a szilveszteri buli után néhány nappal már el is párolog a sok szent elhatározás… Ennek a szakértők szerint a “beépített kudarc”-jelenség az oka, mely akár a sürgősen időszerű változásokat is blokkolhatja.

Birgit Mauler, a münsteri Christoph Dornier Pszichoterápiai Klinika vezető pszichológusa szerint sokan túl nagy fába vágják29 a fejszéjüket újévkor, amikor kemény fogadalmakat tesznek anélkül, hogy megterveznék a változás pontos menetét.

Így hát rövid idő elteltével kénytelenek szembesülni azzal, hogy túl sokat követeltek maguktól, és inkább feladják az egészet.

A szakértők szerint a következő tippek segítenek abban, hogy valóban be is tarthassuk az újévi fogadalmainkat:

  • Ne fogadjunk meg valamit csak azért, mert mindenki más megfogadja, és csak mert éppen szilveszter van.
  • Ne adjuk fel a szokásainkat a családtagok, a barátok kedvéért! Csak akkor fogadjunk meg valamit, ha mi magunk is meg vagyunk győződve a fogadalom helyességéről.
  • Gondoljuk át, írjuk is le, milyen előnyökkel jár, ha a várt eredményt elérjük.
  • Ne vállaljunk túl sokat egyszerre. Ha eddig rendszeresen nassoltunk, ittunk és dohányoztunk, előbb mondjunk le az egyik káros szenvedélyünkről, és ha sikerrel jártunk, az után következhet a második, a harmadik, csak szép sorjában, ha van több is.
  • Pontosan fogalmazzuk meg a fogadalmunkat, és tartsuk magunkat határozottan ahhoz, hogy lépésről-lépésre, a kitervelt úton-módon valósítsuk meg, amit elterveztünk.
  • Tervezzük meg, hogyan reagálunk a kísértésekre.
  • Jutalmazzuk meg magunkat a részsikerekért.
  • Ha mégis elkövetnénk egy-egy kisebb botlást, ne adjuk fel, nem dől össze a világ. Hosszú távon attól még lehetünk sikeresek, a hibából tanulva vágjunk bele újra!
  •  

Forrás: Galenus

 

 


Tetszett a cikk?
 

2023. január 02.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!