Barion Pixel

Ismerd meg a férfi típusú kopaszodást, az androgén alopéciat

   Hírek      2023. április 11.

 

Mi okozhat hajhullást a férfiaknál?

Vannak akiket már fiatalon, és vannak akiket csak idősebb korukban érint a hajhullás kellemetlensége. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mit érdemes tudni róla, akkor olvass tovább.

 

Genetikai tényezők: A férfias kopaszodás, más néven androgén alopécia, a férfiak hajhullásának leggyakoribb oka. Öröklött, és olyan hajhullást eredményez, amely általában a halántéknál és a fej búbján kezdődik el.

Életkor: Ahogy a férfiak haladnak előre a korral, a haj elvékonyodik és gyengébb lesz.

Hormonális változások: A hormonális változások, például a pubertás alatt bekövetkező változások, a hormonális egyensúly felbomlása vagy a pajzsmirigy-problémák okozhatnak hajhullást.

Stressz: A magas szintű stressz megzavarhatja a normál hajnövekedési ciklust, és a haj idő előtti kihullását okozhatja.

Tápanyaghiány: Bizonyos tápanyagok, például vas, cink és D-vitamin hiánya hozzájárulhat a férfiak hajhullásához.

Egészségügyi problémák: Egészségügyi gondok, például a fejbőr fertőzései, autoimmun betegségek és az alopecia areata hajhullást eredményezhetnek.

Gyógyszerek: Például a depresszió és a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek mellékhatásként okozhatják.

Ha a normálisnál erősebb hajhullást tapasztalsz, akkor nyugodtan keresd fel orvosodat, hogy az okának felderítésében segítséget nyújtson.

 

 

Öröklött kopaszodás – Androgén alopécia

A férfi kopaszodásért, más néven androgén alopéciáért genetikai és hormonális tényezők kombinációja felel. Több gén is befolyásolja öröklődését.

A férfi típusú kopaszodásban szerepet játszó gének főként az X kromoszómán találhatóak. Azoknál a férfiaknál, akik genetikailag hajlamosak a kopaszodásra, a szőrtüszők érzékennyé válnak az androgénekre, különösen a dihidrotesztoszteronra (DHT), amitől összezsugorodnak és vékonyabb, rövidebb szőrszálakat termelnek. Végül a szőrtüszők leállnak, nem termelnek több hajszálat, ami kopaszodáshoz vezet.

Az androgén alopécia öröklődésének esélye összetett, és különböző tényezőktől függ, például az érintett rokonok számától, a megjelenés korától és az állapot súlyosságától. Nem egy egyszerű domináns vagy recesszív tulajdonságként öröklődik, és az öröklődési mintázat sem teljesen ismert.

Egyes tanulmányok szerint az androgén alopécia öröklődését az anyai és apai gének, valamint környezeti tényezők, például az étrend és az életmód befolyásolhatják.

 

Az androgén alopécia típusú kopaszodás tünetei

A férfias típusú kopaszodás általában egy tipikus mintában kezdődik látszani. A hajhullás a halántéknál és a fej búbjánál kezdődik. Férfiaknál a hajvonal gyakran visszahúzódik, és "M" alakot hoz létre, a fej búbján lévő haj elvékonyodhat vagy teljesen eltűnhet, kopasz foltot hagyva maga után.

 

A férfi típusú kopaszság egyéb jelei lehetnek még az alábbiak:

  • A haj fokozatos ritkulása a fejtetőn

  • Hajhullás, amely határozott mintázatban jelentkezik, nem véletlenszerű foltokban

  • Rövidebb, finomabb és kevésbé pigmentált haj

  • Fokozott hajhullás a zuhany alatt vagy párnán

 

Férfi típusú kopaszodás kezelése

Ha mentálisan rosszul érint az androgén alopécia, nem kell kétségbe esni, mert számos kezelés létezik, amelyek lassíthatják vagy megállíthatják a hajhullás folyamatát.

Az olyan gyógyszerek, mint a finaszterid és a minoxidil, segíthetnek lelassítani a hajhullást, sőt bizonyos esetekben elősegíthetik a haj növekedését. A finaszterid úgy fejti ki hatását, hogy gátolja a tesztoszteron DHT-vé való átalakulását, amely hormon a szőrtüszők összezsugorodását okozza. A minoxidil javítja a fejbőr véráramlását és elősegíti a haj növekedését. A felsorolt gyógyszerekről fontos tudni, hogy vénykötelesek, szakorvos tudja őket felírni indokolt esetben, alapos kivizsgálás után.

Másik megoldás lehet a hajbeültetés, ami során hajhagymákat vesznek ki a fejbőr azon területeiről, ahol még dúsabb a haj és átültetik azokat a kopaszodó területekre.

Az alacsony intenzitású lézerterápia (LLLT), más néven lágylézer kezelés, egy nem invazív kezelés, amely alacsony intenzitású lézereket használ a haj növekedésének serkentésére. Úgy gondolják, hogy fokozza a fejbőr véráramlását és elősegíti az új szőrtüszők növekedését.

Létezik még egy olyan kozmetikai kezelés, a fejbőr mikropigmentációja, amely során apró pöttyöket tetoválnak a fejbőrre a dúsabb haj hatásának keltése érdekében. Jó választás lehet azok számára, akik nem szeretnének hajbeültetést.

Ezek a kezelések segíthetnek lelassítani vagy megállítani a hajhullást, viszont előfordulhat, hogy nem mindenkinél működnek, és mellékhatásaik is lehetnek. A legjobb, ha beszélsz egy orvossal vagy egy specialistával, hogy meghatározza az adott helyzetnek megfelelő kezelési módot. Az egészséges életmód fenntartása, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a stressz elkerülése szintén elősegítheti az egészséges hajnövekedést.

 

 

Visszanőhet-e a haj, ha androgén alopéciában érintett valaki?

A férfias típusú kopaszodás egy fokozatosan, idővel végbemenő állapot. Bár vannak olyan kezelések, amelyek segíthetnek lelassítani vagy megállítani a hajhullás folyamatát, előfordulhat, hogy az elveszített hajat nem lehet újra növeszteni.

Egyes kezelések elősegíthetik a haj növekedését a fejbőr azon területein, ahol a közelmúltban hajhullás volt tapasztalható.

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a kezeléseknek a hatékonysága személyenként változhat, és előfordulhat, hogy az eredmények nem azonnaliak.

 

Kopaszodás fiatal korban

Nem ritka, hogy a 15-25 év közötti fiatal férfiak kopaszodást tapasztalnak, bár ez gyakrabban fordul elő idősebbeknél. Egyénenként nagy mértékben változhat a megjelenése.

Míg egyes férfiaknál előfordulhat, hogy tinédzserkoruk végén vagy húszas éveik elején hajhullás jelentkezik, mások a harmincas-negyvenes éveikig nem vesznek észre jelentős hajveszteséget vagy kopaszodást. Általánosságban elmondható, hogy az androgén alopécia kialakulásának kockázata az életkorral növekszik. Ha egy fiatal férfi nagy mennyiségű haj hullását tapasztalja az a legjobb, ha tanácsot kér háziorvosától. 

 

Mit tehetsz, ha bizonytalannak érzed magadat a kopaszodás miatt?

A mai világban szerencsére számos dolog van, ami segíthet kezelni a kopaszodással kapcsolatos negatív érzéseket.

Beszélj valakivel! Egy megbízható baráttal, családtaggal vagy mentális egészségügyi szakemberrel való beszélgetés segíthet enyhíteni a szorongást, a depressziót és támogatja az egészséges önbecsülést.

Keresd mások társaságát! Számos támogató csoport és online közösség foglalkozik azzal, hogy segítsen az embereknek megbirkózni a hajhullással. Nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy az önértékelés pozitív irányba mozdulhasson el és tanácsokat is lehet kapni tapasztaltabb embertársainktól.

Keress egy jó fodrászt! A megjelenésen egy fodrász rengeteget javíthat a megfelelő frizurával. Egy képzett fodrász segíthet a hajhullás mellett is előnyös hajformát kialakítani.

Fontold meg a helyreállító kezeléseket! Számos hajhelyreállító kezelés létezik, például a hajbeültetés vagy a fejbőr mikropigmentációja, amelyekkel visszaállítható a dúsabb haj megjelenése. Ezek a kezelések drágák lehetnek, de érdemes megfontolni azoknak a férfiaknak, akiket a hajhullás érzelmileg negatívan érint.

Ha a fejbőröd érzékeny, fontos, hogy fokozottan ügyelj a borotválkozásra. Az érzékeny bőrre tervezett termékek használata segíthet megelőzni az irritációt. Néhány férfi sapkát vagy sálat visel, hogy megvédje fejbőrét a naptól vagy a hidegtől.



 


Tetszett a cikk?
 

2023. április 11.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!