Barion Pixel
  

Inhalálás természetesen



 

Nátha és megfázás esetén a legtöbb ember még mindig az otthoni praktikákra és a természetes gyógymódokra esküszik, és például inhalálással próbálja enyhíteni a bajt. Igazuk lehet, hiszen a szakértők is egyetértenek abban, hogy ez az egyik leghatásosabb módszer ilyen esetben. A megelőzés és inhalálás fontosságára, a módszerrel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók Dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész audiológus főorvos szerint a következők:

 

A kellemes mikrokörnyezet a kulcs

Fontos, hogy megteremtsük a megfelelő páradús mikrokörnyezetet, ezért érdemes egy takarót vagy törölközőt tenni a fejünkre, amikor a gőz fölé hajolunk. Figyeljünk arra is, hogy a gőz ne legyen forró, csak kellemesen meleg, hiszen a túl magas hőmérséklet komoly sérüléseket okozhat.

 

Mivel és mennyit?

Inhalálni a legegyszerűbben sós vízzel lehet, de érdemes néhány gyógynövényt is bevetni a siker érdekében. A kamilla és az eukaliptusz is alkalmas erre, de akár egy kanál zöld pajzsos, mentolos-eukaliptuszos bedörzsölő balzsamot is tehetünk a forró vízbe. 10-15 percnél nem kell többet töltenünk a gőzben, de ezt a folyamatot érdemes többször megismételni.

 

Alvás előtt a leghatásosabb

Inhalálás után a hőmérsékletkülönbség miatt kifejezetten tilos kimenni a lakásból. Érdemes minimum 1-2 órát várni, ezalatt szervezetünk visszaáll a normális hőmérsékletre. A leginkább mégis az ajánlott, hogy közvetlenül lefekvés előtt végezzük el a műveletet, alvással erősítve a gyógyulást.

 

A meleg inhalálás a nyerő

Hideg inhalálás során csutora segítségével juttatjuk a jótékony páradús levegőt közvetlenül a légutakba. Ez ugyan egyszerűbbnek hangzik, mint a fent kifejtett módszer, a szakértők mégis a meleg inhalálást tartják hasznosabbnak.

 

Köhögés és orrdugulás ellen

Az inhalálás leginkább a köhögés, orrdugulás és fejfájás esetén lehet hasznos segítség, de akármilyen felső légúti megbetegedés tüneteinek enyhítésére sikerrel alkalmazhatjuk.

 

 

(Forrás: PatikaMagazin )


Tetszett a cikk?
 

2021. október 13.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!