Barion Pixel

Hogyan fertőznek meg minket a náthát okozó vírusok?

   Hírek      2023. január 06.

Hogyan fertőznek meg minket a náthát okozó vírusok?

A vírusok megértéséhez érdemes tudni, hogy paraziták, a mi sejtjeink segítségével képesek csak szaporodni, besorolásuk a tudományos világ által vitatott, élőlénynek nem nevezhetőek.


Több mint 200 féle vírus okozhat megfázást az emberekben, de a rhinovírusok a leggyakoribbak. A megfázást okozó vírusok emberről emberre terjedhetnek a levegőben és személyes érintkezés során. A vírus a testbe a szemen, szájon vagy orron keresztül kerülhet be. A fertőzött személy légúti váladékával érintkezve alakulhat ki a fertőzés.


Bár a vírusok nem fertőzőképesek hosszú ideig és nem maradnak sokáig életben felületeken vagy a levegőben, de a legtöbb ember életmódja miatt naponta számos alkalommal érintkezik másokkal és rövid kontakt is elég a nátha kialakulásához. Elég ehhez egy kilincs megfogása, közös tárgyak érintése. Tehát akár egy közös törölköző használata is kockázatot jelenthet kézmosás után.

A megfázás vagy másnéven nátha, tünetei


Az élete során mindenki találkozik a náthával, de ennek ellenére érdemes alaposabban is megismerni a betegséget, hogy hatékonyabban küzdhessünk ellene. Ha már megfertőződtünk vele, a tünetek alapján könnyen megkülönböztethető más betegségektől.

A tünetek nem egyszerre jelentkeznek, fokozatosan jönnek elő a fertőzés után.


- Gyakori tüsszögés
- Torokfájás
- Eldugult orr vagy orrfolyás
- Köhögés
- Nyomás a fülében és az arcban
- Ízlelés és szaglás elvesztése
- Láz, izomfájdalom és fejfájás is kialakulhat, de ritkábban fordulnak elő

A megfázás tünetei súlyosabbak lehetnek dohányzó emberek esetében, mert károsítja a tüdő sejtjeit, irritálja a torok nyálkahártyáját és így nehezíti a szervezet küzdelmét a
betegség ellen.



A nátha lefolyása


A nátha lappangási ideje nem túl hosszú, a tünetei a fertőzéstől számított 2-3. napon jelennek meg és általában 7-10 napig tartanak. Gyermekek, idősek és beteg emberek esetében normális, ha hosszabb ideig is elhúzódik a betegség. A felnőttek évente 2-4 alkalommal fertőződnek meg, ez gyermekek esetében lehet évi 6-10 alkalom is fejlődő védekezőképességük miatt.


Egyes tünetek akár két hétig is eltarthatnak, ilyen az orrfolyás, orrdugulás vagy köhögés.
Idővel ezeknek javulniuk kell.


Érdemes orvoshoz fordulni, ha az alábbiakat észleljük:


- Légszomj vagy gyors légzés
- Kiszáradás
- Négy napnál tovább tartó láz
- A tünetek több mint 10 napig tartanak javulás nélkül
- Tünetek javulnak, de visszatérnek vagy rosszabbodnak
- Krónikus betegségek súlyosbodnak

Egyéb súlyos vagy aggasztó tünetek esetén orvoshoz kell fordulni.


A nátha szövődményei


Szövődmények kialakulására nagyobb esélye van gyengébb immunrendszerű vagy krónikus beteg embertársainknak, de mindenki veszélyben van, aki nem piheni ki a betegséget és túlhajszolja magát.

Többek között kialakulhat a megfázás szövődményeként:


- Akut fülfertőzés (középfülgyulladás)
- Asztmaroham
- Az orrmelléküregek és az orrjáratok fertőzése
- Torokgyulladás
- Hörghurut
- Tüdőgyulladás
- Hörgőgyulladás
- Krupp


Tévhitek a megfázásról


Annak ellenére, hogy az egyik leggyakoribb betegségek közé tartozik, rengeteg tévhit él a köztudatban a megfázásról. A náthát magát nem lehet kezelni, csak a tüneteit lehet enyhíteni és védőoltás sincs ellene, így megelőzése is nehézkes. A vírusok ellen jelenleg nagyon kevés módszer van a kezünkben, természetes védekezőképességünkre kell hagyatkoznunk.


Az antibiotikum a baktériumok legyőzésében segít, így nátha esetén csak akkor érdemes szedni, ha bakteriális felülfertőzés történt, amit orvos állapít meg. A megfázás szó makacsul táplálja azt a tévhitet, hogy a nátha akkor alakul ki, ha fázunk vagy nem öltöztünk fel az időjárásnak megfelelően. Az egyetlen módja annak, hogy megbetegedjen valaki, ha kapcsolatba kerül egy náthát előidéző vírussal.

A hideg levegő irritálhat egy már meglévő állapotot, például az asztmát, amitől szervezet fogékonyabbá válhat a megfázás vírusára. De ebben az esetben is kapcsolatba kell lépnie a szervezetnek a vírussal. A vírus gyakoribb a hidegebb hónapokban, leginkább ősszel és télen. Ezekben az évszakokban nagyobb valószínűséggel töltenek az emberek sok időt zárt térben, így közelebb kerülnek másokhoz, növelve annak a kockázatát, hogy megfertőződjenek. A megbetegedések kockázatának csökkentése érdekében fontos a higiéniára kellő figyelmet és energiát fordítani.

Bizonyos éghajlati és szezonális körülmények ronthatják a megfázás tüneteit. Például a száraz levegő kiszáríthatja az orr és a torok nyálkahártyáját, ez súlyosbíthatja az orrdugulást és a torokfájást. Párásító használatával megelőzhető a probléma, de oda kell figyelni a gép tisztántartására, hogy elkerüljük a gombák vagy baktériumok megtelepedését.


Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?


A megfázás kockázatát csökkenthetjük néhány egyszerű tipp megfogadásával:


- Gyakori kézmosás szappannal és folyó vízzel, erre a gyerekeket is fontos megtanítani
- Alkohol tartalmú kézfertőtlenítők használata
- Kerülni kell az orr, a száj és a szem érintését, dörzsölését
- Másokkal való szoros érintkezés kerülése
- Az egészségnek kétségtelenül jót tesz a testmozgás, a kiegyensúlyozott étkezés és a
pihenés


Hogyan védjük a környezetünket, ha betegek vagyunk?


Különböző egészségügyi állapotú embertársaink védelme érdekében az alábbiakat
tehetjük:


- A betegség ideje alatt érdemes otthon tartózkodni, beteg gyermekekre otthon vigyázni
- Érdemes elkerülni a szoros testi kontaktusokat, például ölelést, kézfogást
- Köhögés és tüsszögés esetében a száj és orr eltakarása, illetve utánuk rövid időn belül kezet kell mosni
- A gyakran megérintett felületeket fertőtleníteni kell, mobiltelefonokat, kilincseket, kapcsolókat és környéküket, gyermekek esetében játékokat
- Nem érdemes megosztani mással poharat, evőeszközöket
- Amikor lehetőség van rá, kerülni kell a tömeget
- Az egészségügyi maszk viselésével sokat tehetünk annak érdekében, hogy másokat ne fertőzzünk meg



Mit lehet tenni a gyorsabb gyógyulás érdekében?



A megfázásra nincs gyógyszerünk jelenleg, de a tüneteit hatékonyan lehet csökkenteni gyógyhatású készítményekkel és mi magunk is tudjuk segíteni immunrendszerünk helyes működését.


Tanulmányok kimutatták, hogy habár a C-vitamin szedése nem előzi meg a nátha kialakulását, de a betegség időtartamát látványosan csökkentette. A cink és az echinacea nevű gyógynövény szintén csökkentheti a megfázás tüneteinek időtartamát, ha a tünetek megjelenésekor kezdi szedni a beteg.


A sós vízzel való öblögetés és gargalizálás segíthet az oldat vírus-, és baktériumölő tulajdonságai miatt a gyulladás és a fájdalom csökkentésében. Naponta kétszer ajánlott gargalizálni fél pohár meleg vízzel, amiben egy negyed teáskanál sót kell feloldani.


A pihenés és sok folyadék fogyasztása elengedhetetlen a gyógyuláshoz.


Tetszett a cikk?
 

2023. január 06.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!