Barion Pixel
  

Harcoljon a téli megfázás ellen – a természet erejével



 

 

Mivel a természetes módszerek az utóbbi időkben előtérbe kerültek, megkérdeztük dr. Csókáné Török Orsolyát, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutáját, mit ajánl erre a célra.

 

Támogassa immunrendszerét gyógynövényekkel

 

Echinacea (bíbor kasvirág)

A bíbor kasvirág a legerősebb immunerősítő gyógynövényünk, melyet bártan lehet használni mind a betegségek megelőzésére, mind kezelésre. Már az antibiotikumok megjelenése előtt széles körben alkalmazták a szervezet védekező rendszerének erősítésére.   Értékes hatóanyagai (poliszacharidok, kávésav-származékok, alkilamidok) ugyanis stimulálják a fehérvérsejteket, így remekül alkalmazható vírusos, illetve bakteriális megbetegedések esetén. Torokfájás esetén is nagy segítségünkre lehet, mert fertőtlenítő hatása mellett gyulladáscsökkentő is.

 

  • Belsőleg tea, tinktúra, cukorka vagy szirup formájában kapható.
  • Ellenjavallat: tuberkolózis, leukózisok, sclerosis multiplex, AIDS, HIV-fertőzés és autoimmun betegségek esetén nem alkalmazható!

 

Hársfa

 

A hársfa nem csak remek idegnyugtató, de hatékonyan csökkenti a meghűléses panaszokat is! Gyakran ajánlják láz esetén, hiszen a benne lévő falvonoidoknak köszönhetően izzasztó hatással bír, valamint segít a lázcsillapításban is. Kiváló méregtelenítő, így felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, amellett, hogy közben erősíti az immunrendszert. Köptető, nyákoldó hatása révén torokbántalmakon, rekedtségen is segít- mondja dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája.

 

  • A teát hársmézzel is édesítheti, ha már 60 Celsius fok alá hűlt, különben megsemmisülnek a méz értékes hatóanyagai.
  • Lázcsillapító hatása fokozható, ha a hársfavirágot a fekete bodza virágával 1:1 arányban összekeveri. Az ebből a teakeverékből elkészített teába tegyen még fél citrom levét és 2 evőkanálnyi mézet.
  • Ellenjavallat: Idős emberek nem fogyaszthatják minden nap, mert gyengíti a szívet!

 

Ginzeng

A ginseng alkalmazása igencsak széleskörű, hiszen javítja a koncentrációt, az erőlétet, az immunrendszert, valamint segít kimerültség és a betegségekből való lábadozás esetén is. Évezredek óta használják a szervezet védekező rendszerének fokozására, nem hiába tartják az erő gyógynövényének. Ezt leginkább a benne található poliszacharidoknak, szaponinoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak (E-B-vitamin, réz, cink) köszönheti. Egyes elméletek szerint jelentős antioxidáns tartalma miatt véd a rák kialakulásától is.

 

Homoktövis

 

A természetben található elixírek közt a homoktövis termése az egyik, ami a legnagyobb mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Leggyakrabban lekvár és szörp homoktövisolaj, héj-és magörlemény formájában találkozni vele, ám teaként is fogyasztható. A C-vitaminon kívül rengeteg B-C-E-K- és F-vitaminnal, valamint esszenciális zsírsavakkal is bír. Nagyszerű immunerősítőként és gyulladáscsökkentőként tartják számon, ráadásul értékes hatóanyagainak köszönhetően az influenzából való lábadozást is felgyorsítja.

 

  • Magas antioxidáns-tartalmánál fogva gátolja a daganatos sejtek képződését, sejtregeneráló, csökkenti az allergiás reakciókat (szénanátha). F-vitamin-hiány miatt kialakult központi idegrendszeri zavarok esetén, elsősorban cukorbetegeknek ajánlott. Javítja a szív funkcióit és az erek állapotát.
  • Külsőleg a terméséből nyert zsíros olaj erősen hámosító hatású, ezért fagyási sebek, ekcéma (télen hideg ekcéma)   kezelésére használják.

 

(Forrás: PatikaMagazin)


Tetszett a cikk?
 

2018. október 24.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!