Barion Pixel
  

Gyöngyvirág: mérgező és gyógynövény is!



 

E szépséges virág Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos. Szereti a tölgyeseket, a lombos erdőket, a ligeteket, és minden olyan helyet, ahol nedves talaj található. Kibírja a meszes talajt is, s mivel évelő, nem kell gyakran gondoskodni az utánpótlásáról, mert „megoldja magától”.

 

A medvehagyma és a gyöngyvirág levelei nagyon hasonlítanak egymáshoz. Mindkét növény szereti az árnyékot, s élőhelyük is hasonló: árnyas erdőkben érzik jól magukat. A medvehagyma 20-25 cm-re nő. Leveleinek fokhagymaillata van. A levelek 3-4 cm szélesek, ívesen visszahajlíthatók. Ezzel szemben a gyöngyvirág levelei 6-10 cm szélesek, nincsen illatuk, és fényes a felső felületük.

 

A medvehagyma kis, fehér, csillag alakú virágai a szárcsúcson fejlődnek, s fokhagymaszagúak. A gyöngyvirág virágai egymás felett nyílnak, harang alakúak, édes, bódító illatot árasztanak. A medvehagymának hagymája van, a gyöngyvirágnak szétfutó gyökérzete.

 

A gyöngyvirág kis mennyiségben fogyasztva is súlyos szívproblémákat okozhat, amely halállal járhat! A gyöngyvirág szívglikozidjai és szaponinjai a vérkeringésre, a szívműködésre hatnak. Már 2-3 levél is súlyos szívműködés-zavarokat okozhat. Ezen kívül rendszertelen pulzus és hasi fájdalmak is felléphetnek.

 

 

A gyöngyvirágról egy érdekes cikk olvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/04/30/gyongyvirag-mergezo-es-gyogynoveny-is/


Tetszett a cikk?
 

2018. március 26.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!