Barion Pixel
  

Fogyaszthat-e mézet, aki allergiás?



 

 

Mézallergia?

 

Tévedés azt hinni, hogy aki allergiás a virágporra, az a mézre és a többi méhészeti termékre is feltétlenül túlérzékeny – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.  Ez mindössze csak a betegek 5-10 százalékára igaz. Egyáltalán nem törvényszerű tehát, hogy annak, aki kellemetlen tüneteket produkál a pollentől, a méhészeti termékektől is tartózkodnia kell. Megelőzési célzattal, vagy azért, mert valamilyen virágporra allergiás, senkinek sem kell lemondani a méz fogyasztásáról. Kizárólag abban az esetben, ha már korábban jelentkeztek a tünetek.

 

Milyen tüneteket okoz?

 

A mézre adott túlérzékenységi reakció leginkább a pollen-étel keresztallergia tüneteihez hasonlítható. Keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál. Ilyenkor a tünetek a szájüregben jelentkeznek, a nyelv, a szájpadlás és a torok viszketésével jár együtt. Rendszerint erőteljesebben jelentkezik valódi bioméz fogyasztásakor, mint amikor kevésbé jó minőségű termék kerül a szervezetbe.

 

A propolisz krémtől is érhetik meglepetések

 

A virágpor nemcsak belsőleg, de külsőleg is okozhat kellemetlen tüneteket. A téli hidegben gyakori bőrszárazság ellen sokan használnak propolisz tartalmú krémeket hidratálásra, vagy gyulladáscsökkentő hatása miatt, baktérium-, gomba- és egyéb kórokozók elleni védelem céljából. Nehezen gyógyuló sebek, bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, bőrirritációkra, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra is elterjedt az alkalmazása. A propolisz azonban sajnos igen csúnya kontakt-túlérzékenységet is eredményezhet, vagyis ott alakulnak ki a kellemetlen tünetek – bőrpír, viszketés – ahol a beteg a propolisszal érintkezett– figyelmeztet dr. Balogh Katalin. Nem árt tudni, hogy gyógyhatásánál fogva a propolisz nemcsak krémekben, hanem fogkrémekben, szájápoló szerekben vagy torokfájást enyhítő cukorkában is előfordul!

 

Nem biztos, hogy a virágpor a hibás

 

A mézben a virágporon kívül több kémiai összetevő, például szénhidrátok, köztük fruktóz is megtalálható.  Fruktóz felszívódási zavar esetén az érintetteknél a szacharáz enzim hiánya miatt a fruktóz lebontása nem tud tökéletesen végbemenni: a méz fogyasztását követően hasfájás, puffadás, hasmenés, intenzív bélhangok jelentkeznek. Erre a problémára utalhat, ha a panaszok nemcsak a méz, hanem más, magas fruktóztartalmú étel – körte, füge, szőlő, kristálycukor – fogyasztását követően is jelentkeznek. Ha erre gyanakszunk, akkor javasolt szakemberhez fordulni, az allergént vizsgálattal beazonosítani, hogy feleslegesen ne zárjunk ki egyébként jótékony hatású alapanyagokat az étkezésünkből!

 

(Forrás: PatikaMagazin)


Tetszett a cikk?
 

2019. január 21.

Hasonló cikkek

Utazási egészség: Mit vigyél magaddal, hogy ne betegedj meg?

Az utazás izgalmas élmény, de egy váratlan betegség könnyen elronthatja a kalandot. A megfelelő előkészülettel és felszereléssel azonban elkerülheted a leggyakoribb egészségügyi problémákat, például a hasmenést, a napégést vagy a jet laget.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 07.

Sportolók titkos fegyvertára: Sérülésmentes regeneráció

A sportolás öröm és kihívás is egyben, de az edzés utáni megfelelő regeneráció elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüld a sérüléseket és folyamatosan fejlődj.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 07.

Koleszterin és genetika: Mi a lehetőségünk, ha a családban magas?

A magas koleszterinszint nemcsak életmódbeli tényezőktől függ, hanem örökletes tényezők is szerepet játszanak benne.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 07.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!