Barion Pixel
  

Fekete ribizlivel az egészséges vérnyomásért



 

A fekete ribizlit a középkori német népgyógyászatban főként reumás panaszok ellen és vizelethajtóként használták. A 18. században a franciák ízületi problémák, hasmenés, köhögés és sebek kezelésekor fordultak hozzá segítségért. Az 1500-as években egy német patikus (és botanikus), Tabernaemontanus a fekete ribizli levét ínygyulladásra, szájüregi gyulladásokra ajánlotta, sőt, azt is hangoztatta, hogy a mozgó fogak is stabilabbá válnak tőle. Ekkoriban májbetegségek ellen, hólyagpanaszokra is fogyasztották, a belőle készült szirupot pedig köhögéskor kínálták.

 

Az 1970-es években figyeltek fel ismét hatásaira. Ekkor indult meg több kutatás is, melyek alapjául a középkori európai szerzetesek gyógynövény-leírásai szolgáltak. Az utóbbi években pedig egyre több tudományos cikket olvashatunk arról, hogy bizonyítottan fitoterápiás hatású. A farmakológiai és kémiai vizsgálatoknak köszönhetően népszerűsége folyamatosan nő. Jelentős exportőre jelenleg Magyarország, Románia és Lengyelország. A világ legnagyobb termelője Új-Zéland: évi 8000 tonnával!

 

A fekete ribizli háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyit, mint a kivi! Meghaladja a csipkebogyóban lévő C-vitamin mennyiséget is! (Több, mint 190 mg/100 g!)

 

A termés 100 grammjában csak antocián-származékokból (cianidin, delfinidin, kumarinsav, stb.) több mint 500 mg található! (És még több antioxidáns.) 

 

Ásványi anyagokban nagyon gazdag. Magas a kalcium-, kálium-, foszfor- és magnézium tartalma. Kalcium tartalma közel nyolcszorosa a kékáfonyában fellehetőnek! Ha a káliumot vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy négyszer nagyobb mennyiségben van jelen a kálium a ribiszkében, mint a kékáfonyában.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/07/04/fekete-ribizlivel-az-egeszseges-vernyomasert/


Tetszett a cikk?
 

2020. július 29.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!