Barion Pixel
  

Ezért veszélyes, ha kiürül a magnéziumtartalékunk



 

Különösen érdemes figyelni azokra a vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre, amelyek a szervezet valamennyi szövetében raktározódnak, illetve számos élettani folyamat megfelelő működésében játszanak fontos szerepet. A magnéziumról viszonylag sok só esik a hétköznapokban, de mégsem kerül elég hangsúllyal előtérbe a rendkívül összetett élettani hatása.

 

Azért fontos a magnézium, mert

 

  • elősegíti a hatékony enzimtermelést,
  • szükséges az izmok működéséhez, elernyedéséhez,
  • elengedhetetlen az egészséges ideg- és szívműködéshez,
  • szerepet játszik a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjében,
  • hozzájárul a csontok, a fogak és a fogíny épségéhez,
  • segíti a táplálék energiatartalmának felszabadítását és a sejtfal védelmét.


A szervezet napi magnéziumszükségletét biztosítanunk kell, hiszen a megfelelő mennyiségű magnézium bevitele elengedhetetlen a szervezetünk egészséges működéséhez.

A fokozott szellemi és fizikai igénybevétel, a külső ingerek, a stresszes életmód mind-mind megterhelést jelent a szervezet számára, ami magnéziummal ellensúlyozható. A várandósság és a szoptatás is fokozott magnéziumigényt feltételez.

 

Ezt tapasztaljuk, ha fogytán a magnézium a szervezetünkben

 

  • izomgörcsök,
  • gyors, rendszertelen szívverés,
  • kimerültség, álmatlanság, gyöngeség.

Hiánya kiválthat depressziót, fejfájást, szédülést, koncentrációzavart, viselkedészavart, étvágytalanságot vagy magas vérnyomást.

Gyakran előfordul, hogy a vitaminok, ásványi anyagok egymás hatását, felszívódását elősegítik, fokozzák. Így van ez a magnézium és a C-vitamin esetében is, ezért jó kombináció a kettő együttes alkalmazása.

 

(Forrás: Galenus)


Tetszett a cikk?
 

2018. március 01.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!