Barion Pixel

Ezeket érdemes tudni a szemek körüli bőr hatékony védelme érdekében

   Hírek      2023. június 22.

 

Az arcbőr és a szem körüli bőr különböző tulajdonságokkal rendelkezik, így különleges figyelmet igényel a bőr állagának megőrzése és védelme. A szem körüli bőr változása életünk során több tényezőtől is függ, köztük a genetikai örökségtől, az életkorral járó változásoktól és külső környezeti hatásoktól. A kor előrehaladtával ezért a bőr struktúrája és megjelenése változik.

A kollagén és az elasztin felelős a bőr rugalmasságáért és feszességéért. Az idő előrehaladtával ezek termelése lassul, ami a bőr vékonyabbá válásához vezet, kevésbé képes megőrizni rugalmasságát és feszességét. Ráncok és finom vonalak jelennek meg az arcon, különösen a szemek környékén, ahol a bőr rendkívül vékony.

Az idő előrehaladtával a bőrben lévő hialuronsav szintje csökken, ami a folyadék visszatartó képességének romlásához vezet. Ennek következtében a szem körüli terület könnyebben dehidratálódik, és a ráncok még hangsúlyosabbá válhatnak.

A bőrben található melanin pigment egyenetlenül oszlik el a napfénynek való hosszabb kitettség és idősödés hatására. Ez barna foltok, sötét karikák és pigmentációs rendellenességek megjelenéséhez vezethet a szemek körül.

A bőr alatti zsír és izomszövet mennyisége csökkenhet vagy elmozdulhat a szem alatt, ez táskák és duzzanat megjelenéséhez vezethet.

A szem körüli érzékeny bőr ápolására számos krém és táplálékkiegészítő áll rendelkezésre. A megfelelő bőrápolási rutin kialakítása, termékek használata segíthet megelőzni vagy csökkenteni az öregedés jeleit. Olyan krémeket érdemes választani, amelyek hidratálják a bőrt, serkentik a kollagén termelését és tartalmaznak antioxidánsokat, például C-vitamint és E-vitamint. 

Bizonyos táplálékkiegészítők, például halolaj, kollagén vagy koenzim Q10 is segíthetnek a bőr egészségének fenntartásában.

Mindenki egyedi bőrtípussal rendelkezik, és ami egy személynek jól működik, az nem feltétlenül lesz hatékony mások számára. Ezért érdemes konzultálni egy bőrgyógyásszal vagy szakértővel, hogy megtalálják a leginkább megfelelő termékeket és kezeléseket az egyénnek.

 



Mivel lassítható a szem körüli bőr öregedése?

 

A szem körüli bőr öregedésének, nyúlásának lassítása és az egészségének megőrzése érdekében a következő lépéseket teheted:

 

  • Napvédelem: Az UV-sugárzásnak való kitettség a bőr öregedését felgyorsíthatja. Használj napvédő krémet vagy szemkörnyékápolót, amely legalább SPF 30-as védelmet nyújt, és viselj napszemüveget a napfényes időben.

 

  • Hidratálás: A megfelelő hidratálás elengedhetetlen a szem körüli bőr egészségének fenntartásához. Válassz olyan hidratáló krémet vagy szemkörnyékápolót, amely tartalmazza a bőr hidratálásához szükséges hatóanyagokat, például hialuronsavat vagy glicerint. Fogyassz rendszeresen tiszta ivóvizet.

 

  • Antioxidánsok: Az antioxidánsok segítenek védeni a bőrt a káros szabadgyökök ellen, amelyek az öregedési folyamatot felgyorsíthatják. Válassz olyan termékeket, amelyek C-vitamint, E-vitamint vagy zöld tea kivonatot tartalmaznak.

 

  • Masszázs: Kíméletes masszázs segíthet serkenteni a vérkeringést és fokozni a tápanyagok bejutását a szem körüli területre. Használhatsz enyhe mozdulatokat, például finoman paskolhatod a bőrt az ujjhegyeiddel.

 

  • Egészséges életmód: Az egészséges életmód, beleértve az egészséges étkezést, a megfelelő hidratálást, a rendszeres testmozgást és a stressz csökkentését, pozitív hatással lehet a bőr állapotára.

 

  • Táplálékkiegészítők: Bizonyos táplálékkiegészítők, például halolaj, kollagén vagy koenzim Q10, hozzájárulhatnak a bőr egészségének fenntartásához és az öregedés jeleinek lassításához. Konzultálj orvosoddal vagy szakemberrel, mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt alkalmaznál.


 

Hogyan lehet nyáron védeni a szemet? Milyen napszemüveg megfelelő hozzá?

 

Nyáron a szemek védelmére kifejezetten érdemes hangsúlyt fektetni, mivel az erős napfény és UV-sugárzás károsíthatják a szemeket.

Válassz olyan napszemüveget, amely 100%-os UV-védelmet nyújt, vagyis az UV-A és UV-B sugarakat is blokkolja. Az UV-védelmi faktor (UV-filter) általában a szemüveg címkéjén található. A polarizált lencsék is előnyösek lehetnek, mert csökkentik a vakító fényt és javítják a kontrasztot.

A különböző lencseszínek különböző hatásokkal rendelkeznek. A szürke vagy zöld színek csökkentik a szín torzítását és megfelelőek a mindennapos használatra. A barna vagy réz színek javítják a kontrasztot és különösen hasznosak lehetnek a sportoláshoz vagy a kültéri tevékenységekhez.

A napszemüveg legyen elég nagy, hogy megvédje a szemet az oldalról érkező napfénytől is. Így csökkentheted a káros sugárzás bejutását a szemekbe és a szem környékét. Széles karimájú kalap vagy napernyő használata további védelmet nyújthat a szemnek és az arcnak a napfény ellen.

A legintenzívebb napfény általában 10:00 és 16:00 óra között van. Próbáld meg kerülni a hosszabb ideig tartó tartózkodást a közvetlen napfényen ebben az időszakban.



Lehet genetikai oka a felpuffadt vagy karikás szemeknek? Csak műtét segíthet?

 

A puffadt vagy karikás szemek egy olyan jelenség, ami sokakat zavar saját magukon. Egyes emberek hajlamosak lehetnek arra, hogy a szem körüli területen folyadék gyűljön fel vagy a bőr alatt található zsírréteg vastagabb legyen.

A genetikailag puffadt vagy karikás szemeket nem lehet teljes mértékben megszüntetni műtéti beavatkozás nélkül, de vannak olyan kezelési lehetőségek és módszerek, amelyek enyhíthetik a problémát.

 

  • Házi praktikák: Hideg kompresszió vagy hűsítő szemmaszk használata segíthet csökkenteni a duzzanatot. Például hideg teafiltereket vagy hűtött uborkaszeleteket lehet alkalmazni a szemekre. Óvatosan kell bánni a hűtéssel, nehogy megsértsük magunkat. Nem szabad közvetlenül jeget vagy jeges tárgyat tenni a bőrre!

 

  • Szemkörnyékápoló termékek: Válassz olyan szemkörnyékápoló krémeket vagy szérumokat, amelyek hidratálják a bőrt és segítenek csökkenteni a duzzanatot. Olyan termékeket keress, amelyek hatékonyan hidratálnak és feszesítenek.

 

  • Szépségkezelések: Bizonyos szépségkezelések, például hideg lézerterápia vagy rádiófrekvenciás kezelések javítják a bőr megjelenését.

 

  • Hialuronsavas töltőanyagok: A hialuronsavas injekciók bizonyos esetekben segíthetnek a szemkörnyék duzzanatának csökkentésében és a karikák enyhítésében. Ez a kezelés ideiglenes eredményeket nyújt, és több alkalomra lehet szükség. Mindenképp szakemberrel konzultálj ennek érdekében.

 

Ha az említett praktikák nem elegendőek, Ha a lógó szemhéjak jelentős problémát okoznak, akadályoznak, abban az esetben is lehet a sebészeti beavatkozás megoldás. Az ún. szemhéjplasztika vagy blefaroplasztika célja a megereszkedett szemhéj feszesítése, a szemkörnyék kontúrjának javítása. Ez egy invazív beavatkozás, amelyet legjobb ha tapasztalt plasztikai sebész vagy szemész végez el. Létezik felső illetve alsó szemhéjplasztika is és zsírszövet eltávolítását is végezhetik.



Ezért érdemes különleges figyelmet fordítani a szem körüli területre arcápolás közben:

 

A szem körüli bőr sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint az arcbőr. Ez azt jelenti, hogy a szemkörnyék érzékenyebb a túlzott irritációra és károsodhat. Bizonyos arckrémek vagy maszkok túl erősek vagy agresszívek lehetnek a szemkörnyék finom bőrére, és irritációt vagy allergiás reakciót okozhatnak.

Az egyes összetevők, illatanyagok vagy hatóanyagok a szembe kerülve irritációt okozhatnak, és gyulladást vagy vörösséget eredményezhetnek. Ezért használj olyan termékeket, amelyek kifejezetten a szemkörnyék érzékeny területének kezelésére fejlesztettek ki.

Az arckrémek vagy maszkok alkalmazásakor nehéz megakadályozni, hogy a termék véletlenül a szembe kerüljön. Az arcbőrre alkalmazott termék ne jusson a szembe, mert irritációt, égő érzést vagy akár sérülést okozhat.



 


Tetszett a cikk?
 

2023. június 22.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!