Barion Pixel
  

Egészségmegőrzés jóízűen - 4. rész



    A bulgur rostban gazdag durumbúza töret, amelyet még a teljes érés előtt betakarítanak, egy kevés ideig előfőzik vagy gőzölik, végül a napon szárítják, ahol a teljes érés befejeződik.

Magas rostanyagtartalma mellett, számottevő vasat és B vitaminokat és E-vitamint tartalmaz, ezért fontos eleme a változatos, de egészséges táplálkozásnak. Ásványi anyag tartalma magasabb a rizsnél és a kuszkusznál is.

Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 közötti tartományba esik. Ez a glikémiás index alacsonynak mondható, így a diétás étrend kíváló alapanya.

Kétféle méretben kapható: a fél-egész búzaszemekből álló és az egészen apróra tört bulgur, ami a búzadarához hasonlít.

A bulgur egy változatosan és nagyon egyszerűen elkészíthető gabonaféle, emellett különleges finom ízű is. Főzhető és forrázható is. Mindig kétszeres mennyiségű vízzel készítjük, akár forró akár hideg vízzel látunk hozzá. Ha forrázzuk akkor 2-3 percig főzzük és 10 percig lefedjük, amíg a teljes vízmennyiséget magába szívja. Amennyiben hideg vízzel látunk hozzá az elkészítéséhez, úgy 10 perc főzést 10 perc pihentetés követ. Nagy előnye a rizzsel szemben, hogy a szemek soha nem tapadnak össze, így a konyhában kevésbé jártasak is bátran próbálkozhatnak az elkészítésével. 

Felhasználása:

- köretnek
- levesbetétnek
- salátához
- rakott ételekhez                         

SNIDLINGES BULGUR RECEPT

Hozzávalók 2 adaghoz:

- 200 g nagyobb szemű bulgur
- 400 g forró víz, vagy alaplé (kétszeres mennyiségű folyadék)
- só
- tört bors
- ¼ citrom leve
- snidling

A bulgurt leöntjük a forró folyadékkal, majd egy fóliával lezárjuk, és hagyjuk 20 percet pihenni.
Majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk aprított snidlinget, és kevés citromlevet.

Jó étvágyat!

 


Tetszett a cikk?
 

2017. március 22.

Hasonló cikkek

Naptej, hűsítő gél, krémek… - Mit válasszunk strandoláshoz?

A nyári napsütés elmaradhatatlan része a strandolásnak és a szabadtéri programoknak. Bőrünk számára viszont egyenlő az UV-sugárzás fokozott kockázatával. A megfelelő fényvédelem és a napozás utáni bőrnyugtatás nemcsak a leégéstől, de a korai bőröregedéstől és komolyabb bőrkárosodástól is megóv.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Miért érdemes görögdinnyét fogyasztani nyáron?

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a görögdinnye. Nemcsak édes és frissítő, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. De vajon mit tartalmaz pontosan ez a lédús finomság és mire érdemes odafigyelni a fogyasztásakor?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Napozás utáni bőrápolás – leégés, hűsítő krémek, otthoni SOS megoldások

A napfény jótékony hatással van hangulatunkra, D-vitamin szintünkre és általános közérzetünkre – de csak mértékkel. A túlzásba vitt napozás, az elfelejtett naptej vagy a hosszabb vízparti tartózkodás gyakran vezet leégéshez, mely nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. A bőr megfelelő utóápolása kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a fájdalmat, a hámlást, sőt, hosszú távon a bőrkárosodást.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!