Barion Pixel
  

Egészségmegőrzés jóízűen - 3. rész



ÉDESBURGONYA

     Az édesburgonya nagyban hasonlít a mérsékelt égöv burgonyájához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék családjába tartozó, évelő növény. Ez a hosszúkás, édeskés, fűszeres ízű zöldség, másnéven batátaként ismert.
Két alapvető fajtája van: az egyiknek  világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a gesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga színű. Ennek az íze a sütőtökére hasonlít.
Rendkívűl hasznos és gazdag tápanyagforrás,magas a C-, B2-, B6-, E-vitamin tartalma, valamint a kálium, a réz és a mangán tartalma sem elhanyagolható. Kalóriatartalma azonban igen alacsony, így cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatják.

Energiatartalma 100 grammban 117 kalória.
Számos módon elkészíthető: süthető, párolható, főzhető és grillezhető alapanyag. Elsősorban köretként húsételek mellé készítik, de lepények formájában önálló ételként is megállja a helyét.

Kísérletezzünk bátran vele!

Egészségmegőrzés jóízűen - 3. rész

Édesburgonyás-hagymás sült csirkecomb

Hozzávalók 2 személyre:

- 2 db nagyobb édesburgonya
- 2 közepes vöröshagyma
- 1 alma
- 3-4 csirkecomb
- olívaolaj
- só,bors,kakukkfű

Az édesburgonyát és a hagymát meghámozzuk, majd a megtisztított almával együtt nagyobb kockákra vágjuk.

Egy tepsiben elrendezzük a csirkecombokat, majd körbeszórjuk a felaprított édesburgonya-, hagyma- és almakockákkal.

Sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel fűszerezzük és meglocsoljuk olívaolajjal.

Előmelegített sütőben 180 fokon 60 percig sütjük.

Jó étvágyat!


Tetszett a cikk?
 

2017. március 06.

Hasonló cikkek

Naptej, hűsítő gél, krémek… - Mit válasszunk strandoláshoz?

A nyári napsütés elmaradhatatlan része a strandolásnak és a szabadtéri programoknak. Bőrünk számára viszont egyenlő az UV-sugárzás fokozott kockázatával. A megfelelő fényvédelem és a napozás utáni bőrnyugtatás nemcsak a leégéstől, de a korai bőröregedéstől és komolyabb bőrkárosodástól is megóv.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Miért érdemes görögdinnyét fogyasztani nyáron?

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a görögdinnye. Nemcsak édes és frissítő, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. De vajon mit tartalmaz pontosan ez a lédús finomság és mire érdemes odafigyelni a fogyasztásakor?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Napozás utáni bőrápolás – leégés, hűsítő krémek, otthoni SOS megoldások

A napfény jótékony hatással van hangulatunkra, D-vitamin szintünkre és általános közérzetünkre – de csak mértékkel. A túlzásba vitt napozás, az elfelejtett naptej vagy a hosszabb vízparti tartózkodás gyakran vezet leégéshez, mely nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. A bőr megfelelő utóápolása kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a fájdalmat, a hámlást, sőt, hosszú távon a bőrkárosodást.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!