Barion Pixel
  

Egészségmegőrzés jóízűen - 2. rész



     A receptek végén feltüntetjük az adott étel energiatartalmát, és- még talán ennél is fontosabb- a makrotápanyagok értékeit, úgy mint a fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmát is.
Időről-időre szeretnénk bemutatni Önöknek egy-egy felhasznált alapanyagot, amellyel esetleg kevesebbet találkozhattak eddig, az egészséges ételeknek viszont alapvető összetevői.

 

Csirkesonka tavasziasan

    Mindenki tudja, hogy a felvágottként a boltban kapható húsfélék nem nevezhetőek túlságosan egészségesnek. Az otthon elkészített felvágottnak nagy előnye az, hogy biztosan tudjuk, tiszta húsból készül, hogy tetszés szerint variálhatjuk a hús melletti összetevőket, ízlésünknek megfelelően. Emellett természetesen, mivel nem tartalmaz különböző ízfokozókat és egyéb mesterséges összetevőket, nagyságrendekkel egészségesebb is.

Hozzávalók:

- 70 dkg csirkemell filé
- 3 tojás
- 3 dkg apró szemű zabpehely
- 20 dkg light trappista sajt
- 25 dkg fagyasztott zöldségkeverék
- ízlés szerint fokhagyma
- 1 evőkanál só
- bors
- szeletelt petrezselyemlevél
- kókuszzsír

Elkészítés:

     A csirkemell filét vagy ledaráljuk, vagy apró kockára vágjuk, majd a tojásokat beleütve botmixerrel pépesítjük.

Hozzáadjuk a zabpelyhet, a fűszereket, és alaposan eldolgozzuk. Beleszórjuk a kb 1/2x1/2 cm-es kockára vágott sajtot és a zöldségkeveréket.

Egy őzgerinc formát kókuszzsírral kikenünk, esetleg sütőpapírral is kibélelhetjük, majd belekenjük a masszánt. Előmelegített sütőben 190 fokon 60 percig sütjük, amíg a teteje szép barnásra színeződik.

Ha kihűlt, kifordítjuk a formából és szép vékonyra szeletelhetjük felvágottként, vagy akár ujjnyi szeletekre is vághatjuk, saláta mellé ideális.

Tápanyagtartalom egy szeletben (ujjnyi vastag), azaz 90 g-ban:

                Energia: 132,8 kcal

                Fehérje: 20,12 g

                Szénhidrát: 4,7 g

                Zsír: 3,51 g

               

dr.Nagy-Szombati Hajnalka


Tetszett a cikk?
 

2017. március 06.

Hasonló cikkek

Naptej, hűsítő gél, krémek… - Mit válasszunk strandoláshoz?

A nyári napsütés elmaradhatatlan része a strandolásnak és a szabadtéri programoknak. Bőrünk számára viszont egyenlő az UV-sugárzás fokozott kockázatával. A megfelelő fényvédelem és a napozás utáni bőrnyugtatás nemcsak a leégéstől, de a korai bőröregedéstől és komolyabb bőrkárosodástól is megóv.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Miért érdemes görögdinnyét fogyasztani nyáron?

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a görögdinnye. Nemcsak édes és frissítő, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. De vajon mit tartalmaz pontosan ez a lédús finomság és mire érdemes odafigyelni a fogyasztásakor?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Napozás utáni bőrápolás – leégés, hűsítő krémek, otthoni SOS megoldások

A napfény jótékony hatással van hangulatunkra, D-vitamin szintünkre és általános közérzetünkre – de csak mértékkel. A túlzásba vitt napozás, az elfelejtett naptej vagy a hosszabb vízparti tartózkodás gyakran vezet leégéshez, mely nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. A bőr megfelelő utóápolása kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a fájdalmat, a hámlást, sőt, hosszú távon a bőrkárosodást.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!