Barion Pixel
  

Egészséges turmixokkal a vírusok ellen



Az elmúlt hetekben több olyan növényt is bemutattunk, amelyek jótékony hatásait a vírusos időszakban is élvezhetjük. Ilyen volt a pomelo, a gyömbér, a citrom, a hagyma. Most pedig jöjjön egy kis turmix-kalauz, hogy ötvözni tudjuk kedvenc gyümölcsünket, zöldségünket az egészség jegyében, gyógyulásunk érdekében!

 

A turmixok összetevője: maximum kétféle alapanyag (egy zöldség és egy gyümölcs) a lereszelt gyömbéren és a szűrt vízen kívül. Alapszabály: soha ne tegyünk a turmixba tejet!

 

Fontos, hogy a turmixokat mindig öt percen belül kell meginni, mert ennyi idő után a hatóanyagok nagy mértékben tönkremennek, oxidálódnak. Nézzük például a sértetlen almát, amely hónapokig eláll, de ha kivágunk belőle egy részt, vagy beleharapunk és otthagyjuk az asztalon, akkor hamarosan romlásnak indul, elszíneződik, fonnyad.

 

piros turmix alapvetően a cékla miatt kapta ezt a nevet. A cékla egészséges, vermelt zöldség egész télen át. A legfontosabbak közé tartozik gyógyászati szempontból is! Nyersen hagymával és almával salátának elkeverve is kiváló. A céklalé mellé almát, narancsot, répát, stb. is lehet belecsavarni. Ez ízlés kérdése. Ne szűrjük le, hanem a rostokkal együtt igyuk/együk meg!

 

zöld turmix a spenóttól kapja szép színét. Banán, alma stb. szintén kiváló mellé. Nagy aminosav (fehérje) tartalmú vizes turmix és a fogyasztása ugyanaz, mint a pirosé. Tehát legalább egy zöldség (cékla, spenót, répa stb.) és mellé gyümölcs adja az egészséges turmix összetevőit. Valójában a zöldségek önmagukban nyersen leturmixolva is kiválóak mindenféle gyümölcs nélkül. A gyömbért megpucolva turmixoljuk bele. A betegséges, vírusos és hideg időben kiválóan védi és gyógyítja feltüzelve a szervezetet.

 

Italunkat turbózhatjuk még tovább C-vitamin cseppekkel is.

 

(Szerző: Temesvári Márta / FMC)

 

Figyelem!

A PatikaPlus Gyógyszertárakban most többféle vitamin akciós áron kapható!


Tetszett a cikk?
 

2018. január 26.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!