Barion Pixel
  

Egészséges táplálkozással a rák ellen



 

 

Ha a rák megjelenését elősegítő olyan tényezők ismertek, mint pl. a genetika, az életkor, a káros környezeti hatások stb., vannak magatartásformák is, amelyeken ellenlépésként változtathatunk. Ezek közé tartoznak táplálkozási szokásaink, étkezési és folyadékfogyasztási magatartásunk. A feladat trendünk módosítása úgy, hogy megtartsuk egészséges testsúlyunkat, miközben  rákellenes tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk –  ez az egyik legjobb módszer a rákbetegség elleni harcban.


„Csodatáplálékok” azonban nincsenek  – figyelmeztetnek a szakemberek.Nem lehet azt ígérni senkinek, hogy ha adott élelmiszer(ek)et fogyaszt vagy egy konkrét diétát követ minden nap, 100%-ig biztosan megvédi magát a ráktól. Az viszont elfogadható, hogy bizonyos táplálkozási szokások és élelmiszerek hozzájárulhatnak egyes tumorok kialakulási kockázatának csökkentéséhez, a gyógyszeres kezelés hatékonyságához és a visszaesés veszélyének mérsékléséhez.

 

 

A táplálkozás és a rák közötti kapcsolat meghatározható

 

A táplálkozás és a rák közötti összefüggést több évtizede ismerjük, de egy nemrégiben készült amerikai tanulmány egy újabb bizonyítékkal élve újra megerősítette ezt. A 120 000 felnőttön végzett kutatás kimutatta, hogy a zsírban és cukorban bővelkedő „nyugati étrend” a vastagbélrák kockázatát  férfiaknál 44%-kal, nőknél  22%-kal növeli. Az írás egyúttal rávilágított a helyes táplálkozási magatartás jelentőségére.

 

 

Zöldségben-gyümölcsben gazdag, kiegyensúlyozott és változatos étrend

 

Amit tudunk

Zöldség- és gyümölcsfélékkel gazdagítani mindennapi étrendünket védő hatású a rákos megbetegedésekkel szemben. Egy közelmúltbeli angol tanulmány is kimutatta, hogy napi 550-600 g gyümölcs és zöldség fogyasztása kapcsolatba hozható a rákbetegségek kockázatának 14%-os csökkentésével.


A gyakorlatban


Ideális esetben fogyasszunk naponta 5 adag (400 g) gyümölcsöt és zöldséget: pl. 3 adag gyümölcsöt és 2 adag zöldséget, vagy 4 adag zöldséget és 1 adag gyümölcsöt, kezdve a reggelivel, folytatva az ebéddel, uzsonnával és vacsorával. Sajnos kevesen tartják be ezt az ajánlást.


Jó tanács


Válasszunk inkább szezonális zöldségeket, gyümölcsöket: ezek gazdagabbak vitaminokban, antioxidánsokban és más tápanyagokban, amelyek védő hatást fejthetnek ki a rákkal szemben. Igazán nyáron profitálhatunk belőlük! Célszerű azonban mindenkor biotermékeket vásárolni: kevesebb növényvédő szert tartalmaznak, melyek kapcsolatba hozhatók egyes rákfajták, pl. a prosztata- és a vérrák kialakulásával. Részesítsük előnyben a zöld és a fehér színű zöldségeket, mint a kínai káposzta, póréhagyma, édeskömény, valamint a rostdúsakat, mint pl. a zöldbab, borsó, spenót, fehérrépa…

Kevesebb zsíros és cukros étel

Amit tudunk


Egy nemzetközi tanulmány újfent megerősített, hogy a túlsúly vagy elhízottság jelentősen fokozhatja több daganatos betegségtípus  -  mint pl. a mell-, méhnyak- prosztata-, máj- vagy vastagbélrákét - kialakulásának kockázatát. Egy amerikai tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy 55% és 24% az aránya a diagnosztizált ráknak a nőknél, illetőleg a férfiaknál, ami túlsúlyossággal, elhízottsággal hozható kapcsolatba. Nem is szólva arról, hogy a ráksejtek „imádják” a cukrot…

A gyakorlatban

Torták, cukrászsütemények, zsírban sült ételek, cukros üdítők és még sorolhatnánk. Csak nagyon ritkán engedjünk a cukros vagy zsíros ételek kísértésének, és főleg ne rendszeresen fogyasszuk ezeket. Amellett nagymértékben korlátozzuk vagy mellőzzük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását (ilyenek pl. a készételek, zacskós levesek, fagyasztott pizzák, tészták stb.).

Jó tanács


Készítsük lehetőleg mi magunk étrendünk alapvető ételeit! Továbbá vásárláskor figyelmesen olvassuk el az élelmiszerek címkéit, hogy tájékozódjunk a zsír- és cukortartalom felől. Mindennemű cukros italt kerüljünk, és lehetőleg ne fogyasszunk túl sok tejterméket (nem többet, mint napi három adagat, és abból is alacsony zsírtartalmút), és mellőzzük a krémes, cukros, tejes desszerteket is…

 

 

(Forrás: PatikaMagazin)

 

Folytatjuk... 


Tetszett a cikk?
 

2018. október 01.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!