Barion Pixel
  

Egészséges életmód, erős immunrendszer



Rövidülnek a nappalok ami kihat a közérzetünkre. Egyre kevesebb időt töltünk a szabadban,  mire elérkezik a Tél,  a vitamin raktárak is elkezdenek kiürülni. Vannak olyanok akik kevésbé fogékonyak  a betegségekre. Rájuk mondják, hogy erős az immunrendszerük.

Az erős immunrendszert nem lehetetlen elérni. Ha odafigyelünk az életmódunkra,  ezzel erősítve a szervezet védekezőképességét,  megelőzhetjük illetve lefojásában  enyhíthettjük ezen megbetegedéseket.

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerben dől el,  hogy a szervezet mennyi vitamint és ásványi anyagot képes hasznosítani. A bélflóra részt vesz a táplálékok lebontásában,  az emberi szervezet számára fontos vitaminok termelésében illetve segíti a szervezet védekezőképességét a nem kívánatos kórokozókkal ( vírusok, baktériumok, gombák) szemben. Tudatosabb táplálkozással tehetünk bélflóránk megóvása érdekében. Érdemes fogyasztani napi rendszerességgel élőflórás joghurtokat,  rostban gazdag zöldségeket,  gyümölcsöket ( cékla,  brokkoli, alma, citrusfélék). A növényekben levő vitaminok ( A,  B, C és E) és antioxidánsok jobban fokozhatják a szervezet ellenálló képességét mint a vitamin komplexek. Aki a mai rohanó világban nem tud odafigyelni a napi rendszeres gyümölcs illetve zöldség fogyasztásra, számukra azonban a vitamin és ásványi anyag bevitelnek megoldását jelentheti a komplex vitamin készítmények használata.

A táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is segíthet. Merjünk minél több időt tölteni a friss levegőn. Mozogjunk – gyaloglás, séta, kocogás, kerékpározás – a szabadban,  ügyelve a megfelelő öltözködési. Másfajta mozgásokkal mint például a torna,  is növelhetjük állóképességünket.

A táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett fontos a lazítás a relaxáció amelyekkel  a stressz ellen küzdhetünk.

 

Tinkó Zoltán

szakgyógyszerész


Tetszett a cikk?
 

2016. szeptember 20.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!