Barion Pixel
  

Dohányzás – mit tehetünk, hogy leszokjunk?



 

KSH Magyarország 2013 c. kiadványának adatai: az évente felfedezett rosszindulatú daganatok százezer lakosra jutó száma a 2000-es évek elejétől 2007-ig a férfiak esetében 700, a nőknél 600 körüli volt. Az ezt követő emelkedés 2011-ig tartott, amikorra férfiaknál 800, a nőknél 700 fölé emelkedett. 2012-től a női megbetegedések száma tovább nőtt, míg a férfiaké enyhén csökkenni kezdett.

A fejlett világban, így Magyarországon is a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és a dohányzás az elkerülhető betegségek és a korai halálozás fő okai.

Vegyük sorra a dohányzásról való leszokás pozitív hatásait:

  • a dohányzás elhagyásával nő a tüdőkapacitásunk
  • elmarad a köhögés
  • javul a keringésünk, csökken a vérnyomásunk
  • csökken a dohányzás okozta rákos megbetegedések kialakulásának esélye
  • a leszokás után öt évvel már csökken a tüdőrák kialakulásának esélye
  • csökken a meddőség kialakulásának esélye
  • az a várandós aki, a terhesség elején abbahagyja a dohányzást, csökkenti a koraszülés esélyét
  • csökken a csonttörések száma
  • azok akik már daganatos betegségben szenvednek a leszokás után szervezetük gyorsabban és jobban reagál a terápiára, illetve csökken az áttétes betegségek megjelenésének esélye

A legtöbb nő a dohányzás elhagyását a hízástól való félelem miatt halogatja. A betegségtől miért nem félünk? Ne felejtsük, mi nők felelősek vagyunk magunkért, gyermekeinkért és a családunkért.

 

 

Forrás: Patika Magazin / bhc.hu

 

 


Tetszett a cikk?
 

2022. április 27.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!