Barion Pixel
  

Cékla – az agyműködés és az állóképesség fokozására



 

 

A cékla ebben az időszakban kiváló választás. Igazi vitaminbomba, A-, B1-, B2-, B6-, és C- vitamin forrás is egyben. Emellett magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Található benne: vas, réz, cink, szelén, kalcium, magnézium, kálium, mangán, foszfor és nátrium. Magas továbbá az antioxidáns tartalma, ami miatt a káros szabad gyökök semlegesítésében is fontos szerepet játszik, melynek köszönhetően rákellenes hatású. Kálium tartalma szintén nem elhanyagolható, ami szívünk egészségére van pozitív hatással. Végül, de nem utolsó sorban pedig rostokban igen gazdag, ezáltal a normál, kiegyensúlyozott emésztést is segíti.” – tudtam meg Kiss Vivien táplálkozási szakértőtől.

 

Az egészségmentor elmondta, hogy a céklának nemcsak a gyökere szép és ízletes, hanem a zöld levelei is fogyaszthatók. A gyökérrészhez hasonlóan a levél is kiváló vérképző. Ásványi anyag-, vitamin- és antioxidáns tartalma is említésre méltó. Szinte az összes jótékony hatással rendelkezik, amivel a gyökér is. Ráadásul jelentős szerepet játszik a méregtelenítésben.

 

Gyakran használják smoothie-k alapanyagaként, de saláták elkészítésekor is gondolhatunk rá. Ha pedig rendelkezünk gyümölcscentrifugával, a gyökér mellé bátran betehetjük a leveleket is.

A céklának nagyon magas a nitrát tartalma, melyet a szervezet nitrogén-monoxiddá alakít. Tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást. Javítja a vérkeringést, így a szövetek megfelelő oxigén ellátottságát. Ennek köszönhetően pedig valóban képes állóképességünk növelésére is. A kutatások szerint mozgás közben a céklalé fogyasztása kifejezetten jót tesz az agyműködésnek (az állóképesség mellett). Mivel az agyi vérkeringést is javítja, így segíti az agy működését, és hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is – késlelteti a demenciát.

 

 „Az, hogy mennyire nem elhanyagolható a céklában lévő nitrát-mennyiség, jól mutatja az is, hogy a csecsemők számára a cékla még frissen elkészítve sem ajánlott, mivel szervezetükben még fejletlen a nitrát bontásáért felelős enzim.” – figyelmeztetett az egészségmentor – „Így esetükben a nitrát felhalmozódva akár mérgezéses tüneteket is okozhat. A bontásért felelős enzim körül-belül három éves korra fejlődik ki teljesen. Így a három évnél idősebb gyermekeket és felnőtteket ez a veszély nem fenyegeti.”

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/12/28/cekla-az-agymukodes-es-az-allokepesseg-fokozasara/


Tetszett a cikk?
 

2020. január 28.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!