Barion Pixel
  

Az ibolya kívül-belül jó: együk meg vagy gyógyítsuk vele magunkat!



 

Az ibolyáról már az ókorban is tudták, hogy tisztító hatású, ezért nagyobb lakomák alatt ibolyakoszorút viseltek a fejükön. A növény gyógyhatását hatóanyagainak köszönheti - szaponin, glikozida, keserűanyagok, illóolaj, alkaloida.

 

Aki nem édességként, illetve kerti díszként szeretné felhasználni e szépséget, hanem gyógyhatását akarja kihasználni, annak jó tudnia, hogy a növény melyik része mire való:

 

  • Maga a virág és a gyökere hánytató és hashajtó hatású, ehhez azonban nagyobb mennyiséget, napi három-négy csészényit kell fogyasztanunk belőle. A hánytatószerhez porrá kell törnünk a gyökeret, leforrázni, s azt meginni.
  • A virágnak nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatása is van. A nyálkaoldó hatás miatt jól alkalmazható légzőszervi megbetegedésekkor köptetőként. A köhögést, asztmát, hörghurutot, szájüregi gyulladásokat enyhíti. Indiában úgy tartják, hogy mandulagyulladás ellen ez a legjobb „természetes gyógyszer”!
  • A virágból és a levelekből elsősorban gyógyteákat és forrázatokat szokás készíteni. A levelek nyálkaoldásra, izzasztásra, vértisztításra használhatóak. Sőt, a méhcsípést is ezzel kezelik sokan! E levélből készült főzet fertőtlenítő, vértisztító, méregtelenítő, enyhén vízhajtó, nyugtató, köptető, lázcsillapító.

 

Az ibolyáról egy érdekes cikk olvasható el az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/03/19/az-ibolya-kivul-belul-jo-egyuk-meg-vagy-gyogyitsuk-vele-magunkat/


Tetszett a cikk?
 

2018. március 26.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!