Barion Pixel
  

Ananász – A sokoldalú, téli vitaminforrás



 

 

Az ananász fogyasztása leginkább frissen ajánlott, hiszen a konzerválás során veszít vitamin- és tápanyagértékéből. Konzerv alakban a cukormentes változatot válasszuk, ha mégis szükségünk van rá, és máshogy nem jutunk hozzá a gyümölcshöz, pl. sütemények, bólék készítésekor. Rostanyagtartalma segíti a telítettségérzés kialakulását, így a fogyókúrás étrendeknek is gyakori szereplője.

 

További „erényei” még a következők:

 

  • Az ananász hatékony antioxidáns: rendkívül gazdag C-vitaminban (100 grammja fedezi napi szükségletünk 80%-át), és többek közt bővelkedik mangánban is (46%), mely hatékonyan felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel. Tartalmaz még B6 és E-vitamint, folsavat, káliumot, béta-karotint.
  • Javítja az emésztést: ezért a tisztítókúrák gyakori alapanyaga. A friss, nyers ananász bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely megkönnyíti az állati eredetű fehérjék lebontását a szervezetben. (A konzervananászban nem található meg a hőkezelés negatív hatása miatt.)
  • A bromelain gyulladáscsökkentő hatású is: emellett védő és tisztító hatást gyakorol a keringési rendszerre. Erősíti az immunrendszert. A gyümölcsből kivont koncentrátuma enyhíti pl. az ízületi vagy az arcüreggyulladást. Köhögéscsillapító hatása szintén ismert.
  • Vizelethajtó (ödémacsökkentő) hatás: káliumforrásként az ananász hatékonyan részt vesz a retenció (vízvisszatartás) elleni küzdelemben, így ödéma kezelésére is ajánlott. Segíti továbbá a méreganyagok eltávolítását a szervezetből.

 

Egyik finom, másik még finomabb

 

Számos fajtája ismert, de hazánkban leginkább a Cayenne ananász kapható. Ez fényes héjú, nagyméretű gyümölcs, halványsárga húsú, lédús, közepes cukortartalmú. Guyanából származik, innen a neve is (Cayenne Francia Guyana fővárosa).

 

Ismert még a Victoria ananász, mely Réunion szigetéről származik. Színe összességében sötétebb a többinél. Kisméretű, lédús, aranyszínű héjjal, élénksárga hússal rendelkező gyümölcs. Cukortartalma magas. Létezik még vörös héjú, vörös húsú, finom édes ananász is. Ez utóbbiak csak elvétve kaphatók a nagyobb élelmiszer-áruházakban.

 

A trópusokon az ananászlé erjesztése útján készítik a nanaja nevű likőrt és kedvelt szeszesitalt.

 

 

(Forrás: Galenus)


Tetszett a cikk?
 

2018. november 07.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!