Barion Pixel
  

Amit eddig még nem tudtál az izzadásról



 

 

Bizonyára mindenki tisztában van a verejtékezés testhőmérséklet-szabályozó funkciójával. Már általános iskolában tanítják, hogy hatására a bőrfelszín lehűl és csökken a testhőmérséklet. Talán még a verejtékmirigyek víz- és elektrolit-kiválasztásban játszott szerepe sem hangzik teljesen ismeretlenül, azonban a verejtékezés azon funkciója, hogy a szervezetünkben felgyűlt nehézfémeket és petrolkémiai anyagokat kiválasztja, egész biztosan új információt jelent sokak számára.

 

Az izzadás hatására működésbe lép a nyirokrendszer, melynek fő feladata, hogy kiválassza a test folyadékaiból és szöveteiből a káros anyagokat, s azokat a bőrön át kijuttassa a szervezetből.

Az intenzív méregtelenítés során távoznak a testünkből a méreganyagok, egy idő után a testzsír is kevesebb lesz, vagyis akár fogyás is beindulhat.

 

Mi következik mindebből? Az, hogy ha egészségesek akarunk maradni, akkor a méregtelenítő hatás érdekében célszerű időnként az őszi-téli hónapokban is alaposan megizzadnunk szaunázással és/vagy sportolással” – tudtam meg Felföldi Melittától, aki minden nap 1,5-2 órát izzasztja magát edzés közben, így külön szaunázni nem szokott járni, legalábbis kifejezetten ebből a célból nem.

 

A táplálkozási tanácsadó e téma kapcsán figyelmembe ajánlotta az Archives of Environmental Contamination and Toxicology (Környezetszennyezés és toxikológia) nevű amerikai szaklapban megjelent tanulmányt 2011-ből, mely az emberi szervezetben felhalmozódó mérgező vegyületek hatásával és azok kiválasztásával foglalkozik.

 

A tanulmányból kiderül, hogy különböző mennyiségben találhatók toxikus anyagok a vérünkben, a vizeletünkben és az izzadságunkban.

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/09/02/amit-eddig-meg-nem-tudtal-az-izzadasrol/


Tetszett a cikk?
 

2020. október 12.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!