Barion Pixel
  

Alma – az ősz klasszikus, vitaminban gazdag gyümölcse



 

Az alma az egyik legismertebb és legkedveltebb őszi gyümölcsünk. Nemcsak finom és lédús, hanem rendkívül egészséges is. Ráadásul a szeptemberi szezonban a piacokon, kertekben bőven elérhető. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, az emésztés támogatásához és a szervezet általános egészségének megőrzéséhez.

 

Az alma tápanyagai és jótékony hatásai

 

Rosttartalom és emésztés
Az alma héjában található oldható és oldhatatlan rostok elősegítik a bélműködést, támogatják a bélflórát és segítenek a teltségérzet kialakításában. A rendszeres almafogyasztás hozzájárulhat a székrekedés megelőzéséhez.

 

Vitaminokban gazdag

C-vitamin: erősíti az immunrendszert és támogatja a sejtek védelmét.

B-vitaminok (B1, B2, B6): támogatják az idegrendszer és az anyagcsere egészséges működését.

K-vitamin: a véralvadás és a csontok egészségének fenntartásához járul hozzá.

 

Ásványi anyagok

Kálium: fontos a szív- és érrendszer egészségéhez, segít szabályozni a vérnyomást.

Réz és mangán: szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban és az antioxidáns védelemben.

 

Antioxidánsok
Az alma polifenolokban gazdag, melyek védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez.

 

Szívbarát és energiapótló gyümölcs
A természetes gyümölcscukrok gyors energiát biztosítanak, miközben rosttartalma lassítja a vércukorszint-emelkedést. A polifenolok és rostok együttesen támogatják a szív és az érrendszer egészségét.

 

Pirosat vagy zöldet válasszunk?

A piros almák több antioxidánst és polifenolt tartalmaznak.

A zöld almák (pl. Granny Smith) savasabbak, rostosabbak és gyakran kevesebb cukrot tartalmaznak, ezért diétásabbnak számítanak.

 

Hogyan fogyasszuk az almát?

 

Frissen, héjával együtt – a legtöbb rostot és antioxidánst így vihetjük be a szervezetünkbe! A vitaminok és antioxidánsok nagy része az alma héjában koncentrálódik. Ha meghámozzuk, a rost- és polifenol-tartalom jelentős része elveszik! 

Gyümölcssalátában vagy turmixban – vitaminban gazdag reggeli vagy desszert lehet.

Sütve vagy kompótként – finom, tápláló desszert, melyet akár fűszerekkel is gazdagíthatunk.

Almaléként vagy aszalt formában – könnyen fogyasztható formák, hosszabb ideig eltarthatóan is.

 

Érdekességek

 

Segíthet a tüdő egészségében
Kutatások szerint a rendszeres almafogyasztás összefügghet a jobb tüdőkapacitással és a légzőszervi betegségek alacsonyabb kockázatával – valószínűleg a benne lévő antioxidánsok miatt.

 

Régi népi gyógyászatban is használták
Az almahéj főzetét korábban emésztési panaszokra, a gyümölcsöt pedig lázcsillapításra és szomjoltásra alkalmazták.

 

Vércukorbarát gyümölcs
Bár édes, alacsony a glikémiás indexe, ezért mérsékelt hatással van a vércukorszintre, így cukorbetegek étrendjében is gyakran helyet kap.

 

Gyógyszertári alternatívák alma hiányában

Ha valaki nem tud rendszeresen friss almát fogyasztani, gyógyszertári készítményekkel pótolhatja a legfontosabb tápanyagokat:

 

C-vitamin tabletták – az immunrendszer erősítésére.

Multivitamin készítmények – a B- és K-vitaminok pótlására, antioxidánsokkal kiegészítve.

Rostkészítmények – az emésztés és a bélrendszer egészségének támogatására.

Magnézium- és káliumpótlók – a szív- és érrendszer, valamint az izmok egészségéhez.

 

Az alma klasszikus, őszi gyümölcs, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Rendszeres fogyasztása támogatja az emésztést, erősíti az immunrendszert, és hozzájárul a szív- és érrendszer, valamint a csontok egészségéhez.    Nincsen alma a közelünkben? Ne aggódjunk, hiszen a benne található vitaminokat a PatikaPlus Gyógyszertárakban kapható készítményekkel is pótolhatjuk!

 

 

(Temesvári / PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2025. szeptember 29.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk az őszi hajhullás, korpásodás és fejbőrpanaszok ellen?

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet változik meg, hanem a testünk is alkalmazkodik a hűvösebb, szelesebb időjáráshoz. Amikor lehűl a levegő és előkerülnek a sapkák, sálak és a vastagabb kabátok, hajunk és fejbőrünk is különleges igénybevételnek van kitéve. Sokan ilyenkor azt veszik észre, hogy a hajuk jobban hullik, a fejbőrük szárazabb vagy épp zsírosabb lesz - és gyakran sajnos megjelenik a korpa is. Ezek a változások nem feltétlenül jelentenek betegséget – az évszakváltás természetes folyamatokat indít el, de érdemes tudatosan felkészülni rájuk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Hogyan ápoljunk kézbőrünket ősszel?

Az ősz beköszöntével nemcsak ruhatárunkat kell átalakítanunk, hanem bőrápolási rutinunkat is. A hűvös, szeles idő és a beltéri fűtés egyaránt megviseli a bőrt: gyakrabban jelentkezik szárazság, húzódás, repedezett kéz, kipirosodás, sőt, az érzékenyebb bőrűeknél akár ekcémás tünetek is fellángolhatnak. Ahhoz, hogy bőrünk ősszel is egészséges és rugalmas maradjon, fontos a tudatos hidratálás, a megfelelő krémek használata és a kíméletes ápolás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Tőzegáfonya – az immunrendszer és a húgyutak védője

Ősszel a szervezetünk egyre inkább ki van téve a megfázásnak, a fáradtságnak és a húgyúti problémáknak. Nem véletlen, hogy ilyenkor sokan keresik a természetes immunerősítőket és avédelmező élelmiszereket. A tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) talán nem olyan ismert gyümölcs, mint az alma vagy a körte, mégis évszázadok óta a népi gyógyászat egyik titkos fegyvere.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!