Barion Pixel
  

Allergiás a nikkelre? Nyaralás alatt fokozódhatnak a tünetek!



 

 

Fokozódó bőrtünetek és általános rosszullét

A nikkelallergia ismertebb formája valóban érintkezés útján okoz tüneteket. Az érintett hölgyek – mert ők vannak többségben (a nők közel 30 százalékánál jelentkeznek ilyen panaszok) – jól ismerik a nikkel tartalmú fülbevaló, vagy nyaklánc viselése közben jelentkező égő, viszkető érzést, az ékszer levételét követően is megmaradó kiütéseket, bőrpírt. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy emellett létezik egy másik típus is, melynek jellegzetessége, hogy az elfogyasztott ételek nikkeltartalma vált ki kellemetlen tüneteket.

 

Nikkelallergia-szindróma

A makacs ekcémás tünetek kapcsán érdemes erre is gondolni, de általános rosszullétet, fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet is okozhat a nikkelallergia-szindróma néven ismert tünetegyüttes. Ha az étkezések után gyakran jelentkezik puffadás, hányinger, hányás, hasmenés vagy épp székrekedés, akkor is érdemes megfigyelni, hogy milyen ételeket fogyasztottunk, melyek összefügghetnek a rosszulléttel.

 

Nyáron több magas nikkeltartalmú ételt fogyasztunk

Nincs szerencsés helyzetben, aki a felsorolt tüneteket tapasztalja, miközben ügyel az egészségére és emiatt rendszeresen fogyaszt teljes kiőrlésű liszttel készült ételeket, zabot, árpából, szójából készült termékeket, ezek nikkeltartalma ugyanis kifejezetten magas.

A nyári zöldségek és gyümölcsök között is sok olyat találunk, amik a nikkelallergiásoknak gondot okozhatnak, ilyen a sárgabarack, cseresznye, sárgadinnye, brokkoli, hagyma, spenót, paradicsom és karfiol is, de az édes ízek és olajos magvak kedvelői sincsenek biztonságban, ugyanis a csokoládé (kakaó) a dió és a mandula nikkel tartalma is magas.

Tengerparti nyaralás alatt előszeretettel választjuk a helyi konyha jellegzetes fogásait, halakat és tengeri herkentyűket. Sajnos azonban nikkelallergiásoknál ezek is kellemetlen tüneteket okozhatnak: a lazac, tőkehal, polip, osztriga, homár és tintahal is sok nikkelt tartalmaznak.

 

Mit tegyen, ha nikkelallergiára gyanakszik?

Ha a betegnél felmerül ennek gyanúja, akkor egy alapos beszélgetés, tüneteinek kikérdezése után általában epicutan tesztet végzünk. Ennek során a hát bőrére visszük fel az allergént, majd ezt a bőrre ragasztott tapaszokkal rögzítjük, így tudjuk vizsgálni a fémallergiát. Pozitív eredmény esetén az allergénnel történt érintkezés helyén bőrpír látható – magyarázza dr. Balogh Katalin. A nikkelallergia-szindróma diagnózisához igazolni kell az összefüggést a bevitt táplálék nikkeltartalma és a tünetek jelentkezése közt. Ebben nyújt segítséget a táplálkozási napló vezetése, melyben a beteg rögzíti, hogy mit tapasztalt, amikor fogyasztott, és amikor nem fogyasztott nikkel tartalmú ételeket. „Kivizsgálásra azért is szükség van, hogy egyértelműen meghatározzuk, mi okozza a panaszokat. Hasonló tüneteket több más betegség is okozhat. Egyre gyakoribbak a különböző ételallergiák, ételérzékenység is, a szükségtelen diétás megszorítások elkerüléséhez fontos tudni, hogy pontosan melyik az az élelmiszer, amit a betegnek mellőznie kell.”

 

 

Forrás: PatikaMagazin


Tetszett a cikk?
 

2018. július 05.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!