slot gacor slot online slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor judi bola slot gacor slot gacor slot gacor togel online
Allergia II.-Ételallergia | online patika, blog, kiadványok, patikakereső | PatikaPlus
  

Allergia II.-Ételallergia



Mi a különbség?

Az ételallergia az immunrendszer válaszreakciója valamilyen étellel illetve annak összetevőjével szemben.Az immunrendszer az adott ételt ártalmasként ismeri fel és vele szemben védekezési reakciót indít el. Szemben az élelmiszerintolerancia nem az immunrendszer válasza,hanem az emésztőrendszeré.Akkor fordul elő ha egy étel irritálja a beteg emésztőrendszerét vagy nem képes lebontani valamelyik összetevőjét.

Hogyan különböztethető meg?

Az ételallergia tünetei minden alkalommal már igen kis mennyiségű étel elfogyasztása után jelentkeznek,míg az ételintolerancia dózis-függő,nem alakul ki minden egyes alkalommal,csak ha nagy mennyiségben vagy nagyobb gyakorisággal találkozik az adott étellel a szervezet.

A tünetek egy része mindkét esetben ugyanaz:hányinger,hányás,gyomorfájdalom,hasmenés.Az ételallergia tipikus tünete a csalánkiütés,bőrviszketés,légutak duzzanata,nehézlégzés,mellkasi fájdalom.A tünetek erőssége egyénenként változó,a legenyhébbtől akár az életet veszélyeztető állapotig terjedhetnek ki.A hirtelen kialakuló,életet veszélyeztető allergiás reakciót anafilaxiának nevezzük,amely azonnali sűrgősségi ellátást igényel. Ételintoleranciánál gyakori kísérő tünet a fejfájás,ingerlékenység.

Mi váltja ki?

Az ételallergia okozói leggyakrabban a tej,tojás,olajos magvak(elsősorban a mogyoró),szója,halak és kagylók,paradicsom,szamóca. Az immunrendszer amikor először találkozik az adott anyaggal veszélyesként ismeri fel és válaszreakcióként ellenanyagokat termel. Amikor ismételt fogyasztásra kerül a sor ezeket az előre kialakított ellenanyagokat és más kémiai mediátorokat (pl.hisztamin) szabadít fel,amelyek az allergiás reakció tüneteit okozzák.
Az ételintoleranciák esetében a leggyakoribb a laktóz-érzékenység.Gyakori a mesterséges adalékanyagokkal (mint a glutamátok,tartósítószerek) ,a szulfitokkal (vörösbor) és a szalicilátokkal szemben fennálló intolerancia. Ezen ételek gyakori fogyasztása irritációt okoz a bélrendszerben amely felelős a hasi diszkomfort tünetek kialakulásáért. Számos esetben hiányzik vagy nem termel elegendő mennyiségű lebontó enzimet a szervezet,így a lebontatlan táplálékot a bélflóra baktériumai próbálják meg lebontani.Ennek következménye a fokozott gázképződés,elégtelen folyadékretenció miatt kialakuló hasmenés.

Hogyan kezelhető?

Amennyiben allergiára vagy intoleranciára utaló tünetei vannak forduljon orvosához a pontos diagnózis felállításához. Fontos meghatározni,hogy melyik étel váltja ki a tüneteket,hogy a jövőben azt el lehessen kerülni. Súlyos tünetek jelentkezésekor a kezelőorvos részletes tájékoztatást ad a teendőkről.A kezelés a kiváltó étel teljes elkerülését jelenti. Természetesen a kialakult allergiás tüneteket kezelni kell. Bevételre szánt antihisztamin tartalmú tabletta csökkenti a bőrviszketést,csalánkiütéseket,illetve csökkenti a nyálkahártyák duzzanatát. Kalcium tartalmú pezsgőtabletták szintén alkalmazhatóak enyhébb tünetek jelentkezésekor.

Jótanácsok...

Kerülje azokat az ételeket ,amelyek akár nyomokban is tartalmazhatják azt az összetevőt, melyre allergiás.

Mindig olvassa el az élelmiszerek összetételét a csomagoláson.

Vendégségben,étteremben kérdezzen rá,hogyan készültek az ételek,hiszen az elkészítéskor is kerülhetnek bele olyan anyagok,melyekre allergiás.

Intolerancia esetében érdemes dietetikus segítségét kérni a megfelelő étrend kialakításához.


Tetszett a cikk?
 

2016. szeptember 20.

Hasonló cikkek

Magnézium és B-vitaminok szerepe a mindennapi energikusságban

Ősszel a napfény csökken, sűrűsödnek a teendők (iskolakezdés, munkahelyi határidők), gyakrabban tartózkodunk zárt térben – nem csoda, ha sokan fáradékonyabbnak, nyugtalanabbnak érzik magukat. Az energikusság azonban nem csak „akaraterő” kérdése: az idegrendszer és az anyagcsere finoman hangolt működéséhez többek között magnéziumra és B-vitaminokra is szükség van. Az alábbi útmutató közérthetően foglalja össze, miért fontosak, hogyan ismerhető fel a hiányuk, és miként illeszthetők be okosan az őszi rutinba.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 02.

Szezonális allergiák kezelése gyógyszer nélkül és patikai szerekkel

Az ősz sokak számára a meghitt hangulatot, a színes faleveleket és a hűvös reggeleket jelenti. Másoknak viszont az állandó tüsszögést, orrfolyást és könnyezést. Az őszi szezonális allergiák leggyakoribb kiváltói a parlagfű, üröm és más pollenek, valamint a nedves levelek között megjelenő penészgombák. Ezek nemcsak nappali kellemetlenséget, hanem nyugtalan éjszakákat és romló életminőséget is okozhatnak.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 29.

Körte – az ősz lédús vitaminforrása

A szeptember nemcsak a szilva és a szőlő hónapja, hanem ekkor érik be az egyik legkedveltebb, édes és zamatos gyümölcsünk, a körte is. Bár talán kevésbé látványos, mint a szőlő vagy a gránátalma, tápértéke és jótékony hatásai miatt viszont igazi kincsnek számít a mindennapi étrendben.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 29.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!