Barion Pixel
  

A városi parkokat is érinti a kullancsveszély



 

 

A kullancsveszélyre hívják fel a figyelmet a szakemberek: egyes területeken már minden második kullancs hordozza a Lyme-kórt, ezerből egy pedig az agyvelőgyulladás kórokozóját.     

 

Nagyon nagy mennyiségben vannak jelen a kullancsok a természetben – hangsúlyozta Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, kiemelve, hogy a Lyme-kór bonyolult természetes ciklussal rendelkezik: nemcsak a kullancs az egyik főszereplő, hanem a kórokozót fenntartó természetes gazdák is, például feketerigó, sün vagy valamilyen rágcsáló.     

 

A védekezés első lépése, hogy legyünk tisztában a veszéllyel, rendszeresen vizsgáljunk át magunkat, ezért is fontos beszélni a kullancsokról – hangsúlyozta szakember. “Nehezebb dolgunk van, mint a szúnyogokkal, ugyanis a kullancsok csípése sokszor fájdalommentes, mert fájdalomcsillapító anyagot és véralvadásgátlót pumpál a vérünkbe és az immunrendszerünket is kijátsszák” – fogalmazott.     

 

Hangsúlyozta, hogy a fertőzés forrása sokszor a kerti munka, mivel a fűnyírással, vagy az avar összegereblyézésével a kullancsok búvóhelyeit bolygatjuk meg. De a városi parkokban is előfordulnak kullancsok.     

 

Egy erdei séta, kiadós kerti munka vagy egy városi parkban tett látogatás után mindenképpen nézzük át magunkat, mert minél hamarabb távolítjuk el a kullancsot, annál kisebb az esélye annak, hogy a kórokozó bekerül a testünkbe.   

  

Hozzátette, hogy az agyvelőgyulladást egy vírus okozza, amely ellen nincs specifikus gyógymód, viszont ritkábban fordul elő. Míg a Lyme-kórt okozó baktériumok akár 40-50 százalékos gyakorisággal fordulnak elő a kullancsokban, addig az agyvelő-és agyhártyagyulladást okozó vírus ezrelékes nagyságrendben fordul elő európai adatok szerint. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kullancs által terjesztett agyvelő-és agyhártyagyulladást a pasztörizálatlan tej és azokból készült sajtok fogyasztásával is el lehet kapni.

 

 

Forrás: PatikaMagazin


Tetszett a cikk?
 

2021. május 17.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!