A legjobb zöldségek és gyümölcsök méregtelenítéshez
. Uborka és cukkini: „hiper-light” zöldségek
Kalóriaszegények (12 Cal/100 gr), glikémiás indexük alacsony (15), lúgosítanak, és védő hatású ásványi anyag tartalmuk is jelentős. Serkentik az anyagcserét, tisztítják az emésztőrendszert, így segítive a méregtelenítést, és a testsúlycsökkenést.
2. Cékla: a vérkeringés serkentője
Magas folsav-, betalain nevű antioxidáns- és természetes nitrát-tartalmának köszönhetően segíti a májat a zsírok lebontásában. Tisztítja az ereket, így értágító hatású és serkenti a vérkeringést. Élénkíti a méregtelenítő folyamatot – a tápanyagok megőrzése érdekében fogyasztása nyersen a legjobb.
3. Ananász: az emésztés segítője
Gyorsítja az emésztést (különösen a proteinekét), így a puffadás ellen is hat. Bővelkedik enzimekben (köztük a fehérjebontó bromelainban), káliumban és citromsavban. Jelentősen hozzájárul a szervezet sav-bázis egyensúlya és a jó enzimműködés fenntartásához. Fogyasztása ideális hústartalmú étkezés után.
4. Sárgarépa: a hasznos, nyers ropogtatnivaló
Tisztítja a bélrendszert, támogatja az emésztőrendszer egészségét. Mint minden gyökérzöldség, gazdag rostokban, A-provitaminban és káliumban. Ha nyersen ropogtatjuk, segít az étvágy csökkentésében. Magas pektin vegyület tartalma elősegíti a telítettségérzés megjelenését, és csökkenti a zsírok asszimilációját, egyes fogások glikémiás indexét. Energiaértéke alacsony.
5. Déligyümölcsök – vitaminbombák
Citrom, narancs, grapefruit… Bővelkednek C-vitaminban, ásványi anyagokban, antimikrobiális citromsavban és flavonoidokban, melyek jótékony hatást gyakorolnak az érrendszerre. Így kedvezően hatnak a vérkeringésre és a méregtelenítésre is. Amellett a C-vitamin megakadályozza, hogy a gyümölcsökben lévő nitrátokból toxikus nitrozaminok keletkezzenek (mivel leköti a nitrátokat). Miért ne tennénk hát pl. egy gerezd citromot a fogyasztandó, pohár vizünkbe?
6. Zöld tea: a hatékony antioxidáns
Gazdag a káros szabadgyökök ellen ható (és a fogyást is elősegítő) antioxidánsokban. Élénkítő hatásáért a benne lévő tein a felelős, ezért ideális reggeli ital. Stimulálja az anyagcserét, és felveszi a harcot a cukor utáni vággyal szemben. Tein és specifikus polifenol tartalmának köszönhetően segíti a májat a méregtelenítésben. Cukor, tej, egyéb ízesítés nélkül fogyasszuk, lehetőleg 14h előtt.
Forrás: Galenus
Tetszett a cikk?
2020. március 22.
Hasonló cikkek
Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?
A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.
A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron
Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.
Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?
A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.