Barion Pixel

A jó idő ára: a pollenallergia

   Hírek      2023. április 27.

 

1. Pollenallergiát okozó növények
2. Pollenallergia tünetei
3. Allergia elleni szerek
4. Pollenallergia kezelése gyermekeknél és felnőtteknék

 

A pollenallergia, más néven szénanátha vagy allergiás nátha, egyfajta allergiás reakció a virágporra, amely a növények által termelt finom por. Sokak mindennapjait megnehezíthetik kellemetlen tünetei, de egy kis odafigyeléssel önmagunkra, javíthatunk helyzetünkön.

Amikor egy pollenallergiás belélegzi a virágport, az immunrendszere idegen betolakodónak tekinti azt, és antitesteket kezd termelni a leküzdésére. Ez beindítja a hisztamin és más vegyi anyagok felszabadulását, amelyek az allergia tüneteit okozzák.

A pollenallergia szezonális vagy egész éves lehet, attól függően, hogy milyen típusú pollen vált ki allergiát. A fák, füvek és gyomok mind virágport termelnek, és az év különböző szakaszaiban különböző típusú pollenek szabadul fel a levegőbe.

 

Hazánk allergiát okozó növényei

 

Több olyan növény is van Magyarországon, amely pollenallergiát okozhat. A leggyakoribb allergén virágport termelő növények az alábbiak:

▪      Parlagfű: Magyarország egyik legallergénebb növénye, általában július végétől október elejéig virágzik.

▪        Pázsitfűfélék: Magyarországon több fajta pázsitfű, így a rozs, a csenkesz és a timothy is termel virágport, amely allergiát válthat ki. Késő tavasztól nyár elejéig terjed leginkább.

▪      Fák: Különösen tavasszal, a nyírfák a pollenallergia gyakori okozói. További allergén virágport termelő fák Magyarországon a tölgy, a mogyoró és a kőris.

▪        Gyomnövények: A parlagfű mellett más típusú gyomnövények is termelhetnek allergiát kiváltó virágport. Ide tartozik a csalán és útifű is.

 

 

Az allergiát okozó pollenek fajtája és mennyisége régiónként, sőt évről évre is változhat, olyan tényezőktől függően, mint például az időjárás. Ha gyanítod, hogy pollenallergiád lehet, jó ötlet orvoshoz vagy allergológushoz fordulni a diagnózis és a kezelés érdekében.

 

A pollenallergia tünetei

 

A pollenallergiának számos tünete van. Leggyakoribbak a következők:

●      Tüsszögés: A pollenallergiában szenvedők gyakran tapasztalhatnak tüsszögést.

●   Orrfolyás vagy orrdugulás: Az allergia gyulladást okozhat az orrjáratokban, ami orrfolyáshoz vagy orrduguláshoz vezethet.

●   Viszkető vagy könnyező szem: A pollenallergia irritációt és gyulladást okozhat a szemekben.

●      Torokkaparás: Kaparó érzést vagy torokfájást okozhat.

●      Fáradtság: Fáradtsághoz vagy általános rossz közérzethez vezethet.

●      Köhögés

 

Ezeket a tüneteket más állapotok is okozhatják, például megfázás vagy influenza, ezért orvossal érdemes konzultálni, hogy vizsgálatokkal kizárhassa ennek a lehetőségét.

 

Allergia elleni gyógyszerek

 

Számos gyógyszer áll rendelkezésre az allergia kezelésére, mind vény nélkül kaphatók, mind vénykötelesek. Íme néhány gyakori allergia elleni gyógyszertípus és hatóanyagaik:

 

●      Antihisztaminok: Az antihisztaminok blokkolják a hisztamin, az immunrendszer által az allergénekre adott válaszként felszabaduló vegyi anyag hatását. Segítenek enyhíteni az olyan tüneteket, mint a tüsszögés, viszketés és orrfolyás. Néhány gyakori, vény nélkül kapható antihisztaminok közé tartozik a loratadin, a cetirizin és a fexofenadin.

●    Orrkortikoszteroidok: Az orrkortikoszteroidok olyan spray-k, amelyek segítenek csökkenteni az orrjáratok gyulladását. Segíthetnek enyhíteni az olyan tüneteket, mint az orrdugulás, orrfolyás és tüsszögés. Néhány gyakori vényköteles orrkortikoszteroid közé tartozik a flutikazon, a mometazon és a budezonid.

●     Dekongesztánsok: A dekongesztánsok segítenek az orrdugulás enyhítésében azáltal, hogy szűkítik az orrjáratok ereit. Tabletta vagy orrspray formájában is bevehetők. Néhány gyakori, vény nélkül kapható dekongesztáns a pszeudoefedrin és a fenilefrin. Ezeket nem szabad 7-10 napnál hosszabban használni, figyelni kell hogy szünetet tartsunk alkalmazásában.

●     Leukotrién módosítók: A leukotrién módosító szerek blokkolják a leukotriének, az immunrendszer által az allergénekre adott válaszként felszabaduló vegyi anyagok hatását. Segíthetnek enyhíteni az olyan tüneteket, mint az orrfolyás és zihálás. Néhány gyakori vényköteles leukotrién módosító a montelukaszt és a zafirlukast.

●     Immunterápia: Az immunterápia során a szervezetet idővel fokozatosan kiteszik kis mennyiségű allergén hatásának, segítve az immunrendszer érzéketlenedését az allergénre. Jellemzően olyan súlyos allergiás emberek számára van fenntartva, akik nem reagálnak más kezelésekre.

 

Fontos, hogy beszélj orvosoddal, mielőtt bármilyen új gyógyszert elkezdenél (beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is), hogy megbizonyosodj arról, hogy biztonságosak és megfelelnek az egyéni igényeidnek.

 

 

 

A pollenallergia kezelése gyermekeknél és felnőtteknél

 

Ha te vagy gyermeked allergiás, több lépést is megtehetsz a tünetek kezelése érdekében és az allergéneknek való kitettség csökkentésében.

 

Íme néhány tipp:

  1. Az allergia kezelésének első lépése a tüneteket okozó specifikus allergén azonosítása. Ezt allergiavizsgálattal lehet megtenni, amely lehet akár bőrön végzett teszt vagy vérvizsgálat.
  1. Ha ismered az allergént, tegyél lépéseket annak elkerülésére, amennyire csak lehetséges. Ez lehet beltéri tartózkodás a magas pollentartalmú napokon, légszűrők használata vagy bizonyos ételek elkerülése.
  1. Számos gyógyszer létezik, amelyek segíthetnek az allergiás tünetek kezelésében, beleértve az antihisztaminokat, az orrkortikoszteroidokat és a dekongesztánsokat. Beszélj orvosoddal vagy a gyermek orvosával arról, hogy mely gyógyszerek a legjobbak.
  1. Súlyos allergiában szenvedők számára az immunterápia hatékony kezelési lehetőség lehet. Ez azt jelenti, hogy a szervezetet idővel fokozatosan kiteszik kis mennyiségű allergén hatásának, segítve az immunrendszer elérzéketlenedését az allergénnel szemben.
  1. Kövesd nyomon az allergiás tüneteket, és fordulj orvoshoz, ha súlyossá válnak vagy zavarnak a mindennapi életben
  1. Ha egy gyermek allergiás, fontos, hogy tájékoztassák őket róla és annak kezeléséről. Fontos tudniuk, hogyan kerüljék el az allergéneket, hogyan használják a gyógyszereket, és hogyan ismerjék fel a tüneteket.
  1. Az allergia ronthat más egészségügyi problémákon, például az asztmán, ezért fontos, hogy ezeket az állapotokat az allergiával együtt figyelni és kezelni kell.
  1. Legyél naprakész a pollenszámról és más környezeti tényezőkről, amelyek súlyosbíthatják az allergiát.

Tetszett a cikk?
 

2023. április 27.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!