Barion Pixel
  

A déligyümölcsökről dióhéjban



 

Narancs 

 

Legendásan nagy C-vitamin-tartalommal bír, emellett tele van glutationkoenzimmel, antioxidánsokkal: karotinnal, flavonoidokkal és limonoidokkal. Ezek együttesen veszik fel a harcot a vírusok ellen, védik a szervezetet a sugárzás ártalmaitól, továbbá képesek hatástalanítani a toxikus nehézfémeket. A narancs a kalciumnak a gyorsan felszívódó, bioaktív változatát tartalmazza.

A narancs rostjai közül a pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Közvetett úton mérsékli a májban történő koleszterinképződést, így az érelmeszesedésen kívül az epekőképződés megelőzésében is nagy szerepe van. Emellett képes megkötni a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezáltal felgyorsítja távozásukat a szervezetből.

 

Grépfrút 

 

Átmenetet képez a narancs és a pomelo között. Mindkettő zsírégető enzimet tartalmaz, így a fogyókúra sikerességét is támogathatják.

Energia- és szénhidráttartalma csekély (38 kcal, 9,6 g szénhidrát), fogyasztása nem emeli meg túlzottan a vércukorszintet, ezért cukorbetegek étrendjébe is beiktatható. C-vitaminban gazdag (61 mg/100 g), emiatt az immunrendszer őrének nevezik. Megemlítendő B1– és B2-vitamin-tartalma, valamint káliumtartalma is, bár ezek a narancsét nem érik el. A narancshoz hasonlóan a pomelo is tartalmaz antioxidánsokat.

 

Kivi 

 

A szuperélelmiszerek csúcskategóriáját képviseli. Több mint húsz alapvető tápanyagot és számos vitamint tartalmaz, luteinforrásként (430 mg/100 g) egyedülálló.

C-vitaminban gazdagabb a narancsnál. Említésre méltó emellett A- és K-vitamin-tartalma, valamint természetes antioxidáns-, makro- és nyomelemtartalma. 100 g friss gyümölcs fenoltartalma elérheti az 1,3 grammot. A kivi nagy fenoltartalma jobban semlegesíti a szabad gyököket, ezáltal védelmet nyújt egyes daganatos betegségek ellen. Továbbá véd az ízületi gyulladások ellen és jótékonyan hat a szívre.

Napi három kivi fogyasztása 15 Hgmm-rel csökkenti a magas vérnyomást.

A kivi fogyasztása ígéretes lehet a gyomor-bél rendszer egyes betegségei, a magas koleszterinszint és a daganatos betegségek bizonyos típusainak kezelésében. Rendszeres fogyasztása jótékony hatással van az immunfunkcióra és az antioxidáns-védelemre; javítja a fehérjeemésztést, fogyasztása megelőzheti a felső légutak egyes betegségeinek kialakulását.

 

 

(Kovács Ildikó élelmiszermérnök / PatikaMagazin)


Tetszett a cikk?
 

2021. december 27.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!