A dehidratáció elkerülése természetes módszerekkel
Testünk kb. 70%-a víz, melynek egy részét mindennap elveszítjük vizelet, izzadás formájában, továbbá légzés útján. Ennek a veszteségnek az ellensúlyozására tanácsos legalább 1-1½ liter vizet inni naponta, és lehetőleg fokozni, amikor a hőmérő higanyszála felfelé kúszik.
A vízivás elengedhetetlenül fontos, azonban nem mindig elégséges eszköze a dehidratáció elkerülésének. A víz mellett a folyadékbevitelt kellemes ízekkel növelhetjük, ha kihasználjuk a természet jótéteményeit, és bőven merítünk belőlük. Így többek közt pótolhatjuk a vízveszteséget magas víztartalmú zöldségekkel, gyümölcsökkel, és az azokból vagy aromás növényekből készült italokkal, melyek különböző formában hozzájárulnak szervezetünk hidratációjához.
Tegyük változatossá folyadékbevitelünket!
Hidratáló és tápláló, növényi italokkal
Ha csak vizet iszunk naponta, és semmilyen más italt, az hamar unalmassá válhat, és ebből is eredhet az elégtelen folyadékbevitel. Ezért szélesítsük, tegyük változatossá napi innivalóink körét. Újdonságot hoz pl. a kevésbé ismert italok közül kiváló hidratáló hatású kókuszvíz, mely a kókusz belsejében összegyűlt folyadékot tartalmazza. Nemcsak, hogy tápláló (gazdag nátriumban és káliumban), roboráló hatású, tele van vitaminnal, hanem kiváló hidratáló, frissítő hatású is, és alacsony kalória-tartalommal rendelkezik.
Ismert frissítő italunkról, a limonádéról pedig nem biztos, hogy tudjuk: elősegíti a nyálképződést a szájban, így kiemelkedő szomjat oltó tulajdonságú. Elkészítéséhez kb. 1 liter vízhez adjuk hozzá 1 citrom levét, és ízlés szerint ízesítsük.
Az aromás vizek szintén kiválóan csillapítják a szomjúságot nagy hőségben, melyek úgy készülnek, hogy friss vízhez adjuk többféle aromás növény keverékét (pl.mentát, mézfüvet, friss citromfű levelet stb.), plusz nyári gyümölcs (pl. görögdinnye) darabkákat és citromot.
A zöldséglevek (pl. paradicsom, sárgarépa, uborka) vagy gyümölcslék (pl. alma, narancs, grapefruit) szintén hidratálnak és egyúttal táplálóak. Előnyük még, hogy pótolhatják az alkoholos aperitif italokat.
Magas víztartalmú gyümölcsökkel és zöldségekkel
Ha „rangsort” szeretnénk állítani a magas víztartalmú növények között, a nyers uborka 97%-os víztartalmával az első helyen áll. Előnye még, hogy gazdag ásványi sókban, ami lehetővé teszi testünk hidratáltságának hosszabb ideig történő fennmaradását. A felsorolásban víztartalom szerint következhet a retek (95,9%), a fejes vagy a jégsaláta (95, 3%), a paradicsom (94%)…
A nyári gyümölcsök közül az élen jár a görögdinnye 90-95%-os víztartalmával, de hidratálás szempontjából hasznos, ha bőven fogyasztunk pl. epret, szedret, őszi- és sárgabarackot is.
Receptötletek
Tegyünk 2 l hideg vízbe 10 uborka-karikát, ½ biocitrom-karikát, 5 bazsalikom levelet, kevés reszelt gyömbért és 1 kaliforniai paprikát kockára vágva. A keveréket hagyjuk 3 órán át ázni, lefedés nélkül, mielőtt megkóstoljuk.
Hogyan vegyük észre, ha dehidratáltak vagyunk?
– Csípjük meg a kezünk bőrét. Ha hosszabb időt vesz igénybe, míg a csípés nyoma elmúlik, dehidratáltak vagyunk.
– Nézzük meg a vizeletünk színét: ha világos, az a megfelelő hidratáltság jele. Ha viszont sötét (barnás) sárga, nem elégséges a folyadékbevitelünk.
Forrás: Galenus
Tetszett a cikk?
2020. augusztus 13.
Hasonló cikkek
Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában
Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.
Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is
Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!
A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek
Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.