Barion Pixel
  

A C-vitamin-hiány ma is gyakori



 

Többek között az immunrendszer erősítése, a fertőző betegségek megelőzése, a bőr és a kötőszövetek épsége is megfelelő C-vitamin-ellátottságot igényel. Mivel C-vitamin szükséges az energiatermelő folyamatok egyik kulcsfontosságú molekulájának, a karnitinnek a szintéziséhez is, a C-vitamin hiányának egyik legkorábban észlelhető tünete a fáradtság és a kimerültség.

 

A C-vitamin hiányával kapcsolatba hozható hiánytünetek másik csoportja a kollagén szintézisének a zavarával függ össze. Ez utóbbi a fogak kilazulásában, ízületi fájdalmakban, elhúzódó sebgyógyulásban, vérzésekben, véraláfutásokban, ínygyulladásban mutatkozhat meg.


Ismerve azt, hogy az aszkorbinsav milyen sokoldalú és esszenciális funkciókat tölt be a szervezetben, a C-vitamin szervezetbe történő bejuttatásának – ideális esetben táplálkozással, egyébként gondosan megválasztott gyógyszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel – szükségessége nem kérdőjelezhető meg.

 

C-vitamin-hiány – Ez lehet az oka

 

Életkor, élethelyzet vagy (egészségtelen) életmód miatt a populáció bizonyos csoportjaiban viszonylag gyakori lehet a nem megfelelő mértékű C-vitamin-bevitel. Megeshet az is, hogy a szervezet fokozott C-vitamin-igényét nem képes az egyébként szokásos bevitel fedezni.

 

A C-vitamin-hiány fokozott kockázatának vannak kitéve

 

1. Az időskorúak
2. A várandós nők, a szoptató anyák
3. A kórházban kezeltek
4. Az alacsony egy főre eső jövedelemmel rendelkező háztartások tagjai
5. A stresszes, feszített élettempójú, környezetszennyezésnek kitett egyének
6. A dohányzók
7. Az alkoholisták, a drogfüggők

 

1: Elgondolkodtatók azok az adatok, amelyek szerint az otthonukban élő időskorúak táplálkozással történő napi C-vitamin-bevitele mindössze napi kb. 55 mg, ami mintegy 30%-kal elmarad a javasolt beviteltől.


2: A C-vitamin-pótlásra gondot kell fordítani a várandós nőknél is, különösen azoknál, akik vaspótlásra szorulnak, mivel a vaspótlás a C-vitamin-szint csökkenésével jár. Egy vizsgálat szerint a vaskészítményt szedő terhes nők körében 24%-kal csökkent a C-vitamin-szint az első trimeszterről a harmadik trimeszterre. A szoptatás alatt is megnövekszik a vitamin-, nyomelem- és ásványianyag-szükséglet; ez a napi C-vitamin-szükségletet tekintve mintegy 50%-os növekedést jelent.


3: A kórházi kezelésre szoruló, gyengült immunrendszerű egyéneknél gyakrabban előfordul a C-vitamin-szintek csökkenése, mint az egészséges kortársaknál. Például a tartós vesedialízis-kezelésre szorulók több mint harmada C-vitamin-hiányos.

 

4: Sajnálatos módon az alacsonyabb egy főre eső jövedelem kevesebb vitamindús zöldség és gyümölcs fogyasztásával jár együtt. Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint az egy főre eső jövedelmet tekintve legalacsonyabb 15%-ba tartozó férfiak 26%-a, míg a nők 16%-a C-vitamin-hiányos.


5: Bármilyen jellegű stressz, legyen az megnövekedett emocionális vagy fizikai nyomás, az oxidatív sérülések magasabb hányadával köthető össze, ami fokozott C-vitamin-szükséglettel társul.

 

6: A belélegzett cigarettafüst nagyon rövid időn belül „elhasználja” a szervezet C-vitamin-tartalmát: hat slukk cigarettafüst a vérplazma aszkorbátszintjét szinte teljesen kimeríti. Nem véletlen, hogy a dohányosok az ajánlások alapján naponta plusz 35 mg aszkorbinsav-bevitelre szorulnak.


7: Az alkohol mellett egyéb szerfüggőségek is rányomják bélyegüket a szervezet C-vitamin-szintjére. A heroin- és egyéb drogfüggők esetén közel felére csökken a szervezet C-vitamin-szintje.

 

(Forrás: Dr. Budai Marianna PhD szakgyógyszerész - PatikaMagazin)


Tetszett a cikk?
 

2018. február 13.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!