Allergiás tünetek – meglepetéseket okozhat az enyhe téli idő

Allergiás tünetek – meglepetéseket okozhat az enyhe téli idő

A legtöbb ember számára az allergiaszezon csak nyáron indul a fűfélék – a legismertebb pollen, a parlagfű – virágzásának kezdetével. A tüsszögés, orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya sokunk életét megnehezítik. Az enyhe téli időszak miatt azonban már mostanában elkezdhetik gyötörni a panaszok az erre érzékenyeket, egyes fák ugyanis már februárban, sőt, a megszokottól eltérően akár már januárban megkezdhetik virágzásukat, így például a mogyoró, az éger és a nyír is.

 

 

A hazánkban tenyésző 2000 féle virágzó növény közül 250 növény pollenje okozhat allergiát. Magyarország éghajlati viszonyai között akár már január végén is elkezdődhet az allergiás szezon a mogyorófélék és az éger virágzásával. A mogyoró porzós barkái nagy mennyiségű allergént tartalmaznak, ezek okozzák a gondot. A mogyorónak rövid a nyugalmi időszaka – nővirágai már decemberben nyílnak, míg a hímvirágok rendszerint február második felében (a növény genetikai alapon ezzel az időbeli eltolással védekezik az önbeporzás ellen). Gyakorta megfigyelhető, hogy az éger virágai még a levelek előtt megjelennek.

 

A mogyorót követi márciustól a nyár, nyír, kőris, platán szezonja.

 

Így terjednek a pollenek

 

Az allergiás reakciót a növények szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák, amiket a szél akár 400 km-es távolságba is elszállíthat. A szélmegporzású növények óriási mennyiségű pollent – csupán egyetlen mogyoróbokor 600 millió pollent – termelnek, és szétszórják a szélrózsa minden irányába. A belélegzett pollen a légutak nyálkahártyáján megtapadva okozza a szénanátha tüneteit, a tüsszögést, orrfolyást, szemviszketést.

 

Már tél végén érdemes elkezdeni a védekezést

 

A tél végével és a jó idő beköszöntével a levegő virágportartalma folyamatosan növekszik, ezért az allergiásoknak ajánlott a tünetek mérséklése érdekében időben, már a téli hónapokban megkezdeni a védekezést!

 

A légúti allergia tüneteinek enyhítésére ma már nagyon sokféle gyógyszer létezik, de sokat tehetünk közérzetünk javításáért természetes megelőző terápiával is. 

 

Ilyen természetese és hatékony megoldást kínál az egészségügyi száraz sóterápia. Egy 20 alkalomból álló kúra jótékony hatása akár 8-9 hónapig is tarthat. Allergiásoknál normalizálódik az egyébként tüneteket kiváltó hisztamin- és IgE-szint, megszűnik a szem-, orr-, fül- és szájpad viszketése. A leghatékonyabb egészségügyi sóterápiá, sóklinikákon, orvosi indikáció és kontroll mellett zajlanak, országszerte több száz orvossal és egészségügyi intézményekkel együttműködésben.

 

 

 

(Forrás: PatikaMagazin)