Allergia II.-Ételallergia

Gyakran előfordul,hogy bizonyos ételek elfogyasztása után valakinél panaszok jelentkeznek.Ilyenkor legtöbbször azt feltételezik,hogy az adott ételre allergiásak. Azonban az esetek kis részében van csupán szó valódi ételallergiáról,túlnyomórészt ételintoleranciáról beszélünk.

Mi a különbség?

Az ételallergia az immunrendszer válaszreakciója valamilyen étellel illetve annak összetevőjével szemben.Az immunrendszer az adott ételt ártalmasként ismeri fel és vele szemben védekezési reakciót indít el. Szemben az élelmiszerintolerancia nem az immunrendszer válasza,hanem az emésztőrendszeré.Akkor fordul elő ha egy étel irritálja a beteg emésztőrendszerét vagy nem képes lebontani valamelyik összetevőjét.

Hogyan különböztethető meg?

Az ételallergia tünetei minden alkalommal már igen kis mennyiségű étel elfogyasztása után jelentkeznek,míg az ételintolerancia dózis-függő,nem alakul ki minden egyes alkalommal,csak ha nagy mennyiségben vagy nagyobb gyakorisággal találkozik az adott étellel a szervezet.

A tünetek egy része mindkét esetben ugyanaz:hányinger,hányás,gyomorfájdalom,hasmenés.Az ételallergia tipikus tünete a csalánkiütés,bőrviszketés,légutak duzzanata,nehézlégzés,mellkasi fájdalom.A tünetek erőssége egyénenként változó,a legenyhébbtől akár az életet veszélyeztető állapotig terjedhetnek ki.A hirtelen kialakuló,életet veszélyeztető allergiás reakciót anafilaxiának nevezzük,amely azonnali sűrgősségi ellátást igényel. Ételintoleranciánál gyakori kísérő tünet a fejfájás,ingerlékenység.

Mi váltja ki?

Az ételallergia okozói leggyakrabban a tej,tojás,olajos magvak(elsősorban a mogyoró),szója,halak és kagylók,paradicsom,szamóca. Az immunrendszer amikor először találkozik az adott anyaggal veszélyesként ismeri fel és válaszreakcióként ellenanyagokat termel. Amikor ismételt fogyasztásra kerül a sor ezeket az előre kialakított ellenanyagokat és más kémiai mediátorokat (pl.hisztamin) szabadít fel,amelyek az allergiás reakció tüneteit okozzák.
Az ételintoleranciák esetében a leggyakoribb a laktóz-érzékenység.Gyakori a mesterséges adalékanyagokkal (mint a glutamátok,tartósítószerek) ,a szulfitokkal (vörösbor) és a szalicilátokkal szemben fennálló intolerancia. Ezen ételek gyakori fogyasztása irritációt okoz a bélrendszerben amely felelős a hasi diszkomfort tünetek kialakulásáért. Számos esetben hiányzik vagy nem termel elegendő mennyiségű lebontó enzimet a szervezet,így a lebontatlan táplálékot a bélflóra baktériumai próbálják meg lebontani.Ennek következménye a fokozott gázképződés,elégtelen folyadékretenció miatt kialakuló hasmenés.

Hogyan kezelhető?

Amennyiben allergiára vagy intoleranciára utaló tünetei vannak forduljon orvosához a pontos diagnózis felállításához. Fontos meghatározni,hogy melyik étel váltja ki a tüneteket,hogy a jövőben azt el lehessen kerülni. Súlyos tünetek jelentkezésekor a kezelőorvos részletes tájékoztatást ad a teendőkről.A kezelés a kiváltó étel teljes elkerülését jelenti. Természetesen a kialakult allergiás tüneteket kezelni kell. Bevételre szánt antihisztamin tartalmú tabletta csökkenti a bőrviszketést,csalánkiütéseket,illetve csökkenti a nyálkahártyák duzzanatát. Kalcium tartalmú pezsgőtabletták szintén alkalmazhatóak enyhébb tünetek jelentkezésekor.

Jótanácsok...

Kerülje azokat az ételeket ,amelyek akár nyomokban is tartalmazhatják azt az összetevőt, melyre allergiás.

Mindig olvassa el az élelmiszerek összetételét a csomagoláson.

Vendégségben,étteremben kérdezzen rá,hogyan készültek az ételek,hiszen az elkészítéskor is kerülhetnek bele olyan anyagok,melyekre allergiás.

Intolerancia esetében érdemes dietetikus segítségét kérni a megfelelő étrend kialakításához.