Jamgyökér – elixír változókorban lévő hölgyeknek

Jamgyökér – elixír változókorban lévő hölgyeknek

A jamgyökér nagyon hatékony a menopauza tüneteinek enyhítésében. Kiválóan csillapítja a hasi görcsöket, a fejfájást, csökkenti az ingerlékenységet. A kínaiak szerint rendszeres fogyasztása élénkíti az intellektust, és az életünket is meghosszabbítja.

 

 

Hőhullámok, alvászavar, gyorsan növekvő zsírpárna, ingerlékenység, önbizalom-hiány, ráncosodás, izomfájdalom, nőgyógyászati problémák, váratlan izzadás, fejfájás, csontritkulás, vérzészavar - csak néhány tünet a sok közül, amely a változókorba lépő hölgyeket vár(hat)ja. Aki elérte ezt az életszakaszt, az általában találkozik ezekkel a problémákkal, melyeket múltkori cikkemben már kifejtettem.

 

Akkor megígértem, hogy néhány problémára megoldást ajánlok a folytatásban, amit meg is tettem ebben a blogbejegyzésemben. A klimax minden nőt érinti, de mindenki másként éli meg ezt az időszakot. A nők húsz százaléka tünetmentes, harminc százaléka enyhe tüneteket tapasztal, ötven százaléknak pedig a mindennapi életét jelentősen zavarják a tünetek.

 

Aki nem akar (vagy különböző problémák / mellékhatások miatt nem tud) hormonkezelésen részt venni a jobbulás (javulás) érdekében, annak ajánlottam a gyógynövények alkalmazását. Bemutattam a poloskavészt, a vörösherét, a barátcserjét, valamint az orbáncfüvet  is. Ami hátra maradt, az a jamgyökér és a zsálya.

 

A jamgyökér (elterjedt nyugati nevei: yame, nyami, iname) egy húsos, gumószerű növény, mely leginkább Dél-Amerika őserdeiben őshonos. Megtalálható a trópusokon és a mérsékelt égöv melegebb vidékein. Közel 650 fajtája ismert. Két faja a Földközi-tenger mellékén, egy pedig Észak-Amerika mérsékelt égövi zónájában is terem.

 

Lágy szárú, szárai több méter magasra felfutnak, ezért karózni szokták. Gyökértörzse változatos alakú: hasonló lehet a burgonyához, illetve a répához is. (Ezért könnyen össze lehet téveszteni az édesburgonyával vagy maniókával.)

 

A trópusi lakosság egyik fontos tápláléka. A gumókat főként főzve fogyasztják, de vannak olyan fajtái, amelyeket nyersen eszik meg. Ugyanúgy lehet felhasználni, mint a burgonyát: Megfőzhetjük enyhén sós vízben, vagy hirtelen ki is süthetjük chiliolajban. Köretként kiváló, de leves is készülhet belőle.

 

 

A cikk folytatása  elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/09/17/jamgyoker-elixir-valtozokorban-levo-holgyeknek/