Természetes kedélyjavítók - 1. rész

Természetes kedélyjavítók - 1. rész

Számos betegség tüneteként, panaszaként nyugtalanság, szorongás, fokozott aggódás, idegi feszültség, (el)alvászavarok és tartósan rossz hangulat jelentkezik. Kezelésükre többféle gyógyteát és növényi készítményt ajánlhatunk. A nyugtató hatású macskagyökérből és az antidepresszáns orbáncfűből előállított gyári készítmények a leggyakrabban használt, egyféle növény hatóanyagát tartalmazó szerek közé tartoznak.

 

A gyógyteaivás, nyugtató cseppek vagy tabletták bevétele mellett gyógyhatás szempontjából figyelmet érdemlőek azok a hatóanyagok is, amelyek az ellazulást segítő gyógyfürdőkből vagy az alváshoz használt párnába tett növényi anyagokból belélegzés útján jutnak a szervezetünkbe.

 

Egyes esetekben (pszichés eredetű stressz, pszichés eredetű étvágytalanság) szükség lehet arra, hogy a szervezetnek a pszichikai megterheléshez való alkalmazkodóképességét fokozzuk. Ilyen célra használhatók például a szekliceimola vagy a ginszeng kivonatát tartalmazó, roboráló hatású készítmények.

 

A “szelíd, elnyújtott hatású” növények nem befolyásolják az akaratot és a tudatot, hosszú időn keresztül szedhetők, és gyermekeknek is adhatók. Ilyenek például a citromfű, a sárkányfőfű, a golgotavirág és a macskagyökér. Más növényi hatóanyagokkal együtt rendszerint eredményesen alkalmazhatók például az ideges eredetű szív- és gyomorpanaszok, pszichés eredetű étvágytalanság, premenstruációs tünetegyüttes, műtétek előtti és utáni szorongások, ill. félelmek, valamint egyes bőrbetegségek kezelésében.

 

Alkalmazásuk hasznos lehet az alkohol- és drogfüggő betegek elvonókúráiban és kezelési programjaiban is, a dohányzás szenvedélyétől megszabadulni akarók elvonási tüneteinek jelentkezésekor, valamint a szexuális élet egyes zavarainak (pl. impotencia/frigiditás) kezelésében is. Az igen gyakran előforduló szívidegességnél a macskagyökeret szúrós gyöngyajakkal, gyomor-idegesség kezelésénél pedig citromfűvel vagy komlóval társíthatjuk.

 

Macskagyökér (Valeriana officinalis L.)
Felhasznált része: gyöktörzs a gyökerekkel.
Fontosabb hatásai: nyugtató, szorongásoldó, elalvást segítő.
Alkalmazás: nyugtalanság, idegi ingerlékenység, ideges eredetű szív- és gyomorpanaszok, alvászavarok.
Felhasználás formái: préslé, tea, teakeverék, gyógyfürdő; tinktúra, kivonat, tabletta és egyéb gyógyszerformák.

 

Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum L.)
Felhasznált része: virágos hajtás. 
Fontosabb hatásai: antidepresszív, elalvást segítő. 
Alkalmazás: nyugtalanság, szorongás, enyhe és középsúlyos depresszió, alvászavarok. 
Felhasználás formái: tea, teakeverék, olajos kivonat, cseppenként adagolandó készítmény, kapszula.

 

Közönséges citromfű (Melissa officinalis L.)
Felhasznált része: levelek, virágos-leveles hajtásvég, illóolaj.
Fontosabb hatásai: nyugtató, görcsoldó, szélhajtó.
Alkalmazás: nyugtalanság, ingerlékenység, ideges eredetű gyomor- és bélpanaszok, ideges eredetű alvászavarok.
Felhasználás formái: tea, teakeverék, vizes-alkoholos kivonat, alvópárna.
Teakészítés módja: 1–2 teáskanálnyi aprított levéldrogot 3 deciliter forrásban lévő vízzel leöntünk, majd lefedve 2–3 percig állni hagyjuk. Ezután szűrjük, és lehetőleg mézzel ízesítve fogyasztjuk. Naponta több csészényi teát is elfogyaszthatunk, gyermekeknek is adható, ártalmatlan nyugtató.

 

A folytatásban szó lesz a többi gyógyhatású növényről is, valamint egy teakeveréket is  ajánlani fogunk az elalvás elősegítésére.

 

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!

 

(Forrás: Galenus)